15 IMAGINI surprinse de NASA care arată cât de mult s-a schimbat PLANETA PĂMÂNT în ultimii 100 de ani

Încălzirea globală este un fenomen care se petrece din ultimele două secole, fiind constatat mai ales în ultimele decenii. Încălzirea globală presupune creșterea temperaturilor medii atmosferice în apropierea solului și a apei oceanelor. Deși fenomenele de încălzire globală alterneaă cu glaciațiunile terestre în istoria planetei noastre, astăzi se crede că activitatea umană cauzează schimbarea, mai ales prin arderea de combustibili fosili în urma căreia se eliberează în atmosferă dioxid de carbon. Unii oameni de știință afirmă că, probabil, creșterea concentrației gazelor cu efect de seră a contribuit cel mai mult la creșterea temperaturii medii în a două jumătate a secolului XX.

Indiferent de cauză, încălzirea globală este reală și are efecte profunde asupra naturii – determină schimbări climatice, creșterea nivelului mării, topirea ghețarilor, dispariția unor specii și chiar modificări ale sănătății oamenilor.

Multe dintre schimbările care se produc în jurul nostru sunt rezultatul intervenției omului asupra mediului înconjurător și a neglijenție acestuia, de cele mai multe ori.

Iată câteva fotografii ale NASA care arată cât de mult s-a modificat peisajul Pământului în ultimii ani – e incredibil:

1. Ghețarul Pedersen, Alaska 

FOLLOW ME

Vara 1917 – Vara 2005

2. Marea Aral, Asia Centrală

August 2000 – August 2014

3. Lacul Oroville, California.

Iulie 2010 – August 2016

4. Ghețarul Carroll, Alaska

August 1906 – Septembrie 2003

5. Lacul Powell, Arizona și Utah

Martie 1999 – Mai 2014

6. Ghețarul Bear, Alaska

Iulie 1909 – August 2005

7. Păduri în Rondonia, Brazilia

Iunie 1975 – August 2009

8. Ghețarul McCarty, Alaska

Iulie 1909 – August 2004

9. Râul Dasht, Pakistan barajul Dam asigură proviziile e apă potabilă pentru împrejurimi și e important pentru agricultura locală

August 1999 – Iunie 2011

10. Muntele Matterhorn din Alpi, la granița dintre Elveția și Italia

August 1960 – August 2005

11. Pădurea Mabirea, Uganda

Noiembrie 2001 – Ianuarie 2006

12. Ghețarul Toboggan, Alaska

Iunie 1909 – Septembrie 2000

13. Great Man-Made River, Libia- Acesta e cel mai mare proiect ingineresc din lume – o rețea de țevi, apeducte și fântâni

Aprilie 1987 – Aprilie 2010

14. Ghețarul Qori Kalis, Peru

Iulie 1978 – Iulie 2011

15. Ghețarul Muir, Alaska

August 1941 – August 2004

sursa foto: brightside.me

Citește și: 12 imagini surprinse de NASA care arată cum s-au SCHIMBAT cele mai cunoscute ATRACȚII TURISTICE din lume

Ne-am obișnuit cu o anumită înfățișare a locurilor de pe această planetă, fără să ne gândim că unele dintre ele arătau diferit în trecut. Aruncă o privire asupra unor ftotografii mai vechi:

1. Westminster Abbey Londra, Marea Britanie

Westminster Abbey este o catedrală gotică aflată în City of Westminster, Londra. Este una dintre cele mai cunoscute clădiri religioase și un loc traditional pentru încoronările și înmormântările monarhilor englezi, iar mai apoi britanici. Se pare că o biserică a fost fondată pe locul său în secolul al șaptelea, iar construcția bisericii existente în prezent a început în 1245, la ordinele regelui Henry al III-lea. În apropiere de Catedrală se află Westminster School și Westminster Abbey Choir School, fiindcăera normal pentru călugări să fie educați, iar cei benedictini trebuia să întrețină o școală de caritate în 1179, din ordinul Papei.

2. Catedrala Sfânta Sofia Istanbul, Turcia

3. Teatrul din Arauzione Orange, Franța

4. Castelul Neuschwanstein Schwangau, Bavaria, Germania

5. Palatul Versailles Versailles, Franța

6. Sagrada Familia Barcelona, Spania

6-39-584x1200-4685058

7. Orașul vechi al Petra, Iordania

Petra este un cunoscut oraș din sudul Iordaniei, faimos pentru arhitectura sa tăiată în poatră și pentru sistemul de conducte al apei. Un alt nume pentru Petra este Orașul Trandafir, datorită culorii pietrei folosite la construcția clădirilor. Petra este una dintre Noile Cele 7 Minuni ale Lumii. Este simbolul Iordaniei și cel mai vizitat punct turistic al acestei țări. Orașul a cunoscut numeroase amenințări, de la prăbușirea structurilor antice, eroziuni cauzate de inundații și eliminarea nepotrivită a apei de ploaie, la restaurarea incorectă a structurilor antice pentru turism. Pentru a reduce aceste amenințări, în 1989 a fost fondat ”The Petra National Trust”.

8. Cuibul Rândunicii, Gaspra, Crimeea

9. Piramidele din Giza El Giza, Egipt

Complexul Piramidelor din Giza este un sit archeologic localizat pe Platoul Giza, aflat la periferiile orașului Cairo. Acest complexe de monumente antice include cele trei piramide cunoscute sub numele de Marile Piramide, sculptura masivă cunoscută drept Marele Sfinx, câteva cimitire, un sat al muncitorilor și un complex industrial. Piramidele, niște embleme ale Egiptului în imaginația vesticilor, au fost popularizate în perioada elenistică, atunci când Marea Piramidă a fost trecută în rândul Celor Șapte Minuni ale Lumii. Este, de departe, cea mai veche dintre acestea și singura care încă mai există. Cea mai mare parte a complexului Giza este reprezentată de niște clădiri care include două temple mortuare în onoarea lui Khufu, trei piramide mai mici pentru soțiile lui Khufu și una mai mică, un satelit care conectează cele două temple.

10. Coloseum Roma, Italia

11. Mount Rushmore Dakota de Sus, Statele Unite ale Americii

Mount Rushmore prezintă o sculptură cioplită în granit. Sculptorul Gutzon Borglum a proiectat-o și a supravegheat execuția sa, între 1927-1941, cu ajutorul fiului său, Lincoln Borglum. Sculptura înfățișează patru președinți americani: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt și Abraham Lincoln.

12. Capitol Washington, Statele Unite ale Americii

sursa: brightside.me

traducerea și adaptarea: echipa elacraciun.ro

0 comentarii pe “15 IMAGINI surprinse de NASA care arată cât de mult s-a schimbat PLANETA PĂMÂNT în ultimii 100 de ani

  1. Tudor says:

    Da. Pare ca dispare apa. La locul ei nu este, in pamant nu este, in atmosfera nu este, de fugit nu poate… Probabil ca o transporta NASA pe Marte. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.