10 trucuri PSIHOLOGICE care funcționează pe oricine

Fiecare ființă umană este un univers unic, dar psihologii care sunt foarte atenți la detalii continuă să descopere noi tipare de comportament care se crede că apar în copilărie și pot fi aplicate tuturor.

Iată câteva trucuri psihologicee care îți vor îmbunătăți abilitățile de comunicare și îți vor face viața mai ușoară:

1. Pentru a afla dacă o persoană te place, alege un cuvânt și, de fiecare dată când el/ea îl folosește (sau un sinonim), aprobă din cap și zâmbește.

Dacă el/ea te place, va folosi acel cuvânt tot timpul.

2. Vrei ca oamenii să te ia în serios?

De fiecare dată când zici ceva, spune că tatăl tău te-a învățat asta. Oamenii tind să creadă sfaturile părinților.

FOLLOW ME

3. Dacă vrei ca oamenii să fie de acord cu tine, aprobă din cap și menține contact vizual în timp ce vorbiți.

Aprobarea din cap înseamnă „tot ce spun e adevărat”. În plus, urmând tiparele de comportament social, oamenii au tendința să aprobe și ei din cap înapoi.

4. Ți-ai dorit în vreo dimineață ca metroul să nu fie atât de aglomerat?

În locurile pline de oameni, uită-te chiar în fața ta, în direcția în care mergi. Vei fi impresionat/ă să vezi că mulțimea se va da la o parte. Trucul e foarte ușor de explicat: în locurile aglomerate ne uităm în ochii oamenilor pentru a vedea în ce direcție merge fiecare. Ne îndreptăm în direcția opusă ca să nu ne ciocnim.

5. Dacă ți-a rămas un anumit cântec în cap și ai vrea să-l uiți, încearcă să te gândești la sfârșitul său.

Conform efectului Zeigarnil, creierul nostru tinde să-și amintească lucrurile pe care le lăsăm neterminate. Prin urmare, dacă te gândești la sfârșitul melodiei enervante, vei putea să ți-o scoți din cap.

6. Dacă ai sentimentul că cineva te urmărește, doar cască și uită-te în jur.

Dacă cinveva chiar face asta, va căsca și el/ea, din moment ce căscatul e contagios.

7. Prietenul / prietena tău / ta te va ajuta să cari o cutie dacă vorbești în continuare în timp ce îi dai cutia.

Majoritatea oamenilor nici nu vor observa că le-ai dat ceva. Alții pot fi însă mai atenți și vor deveni confuzi.

8. Dacă știi că vei da mâna cu cineva, asigură-te că mâinile tale sunt suficient de calde.

Mâinile calde contribuie la crearea unei atmosfre prietenoase, iar o strângere rece de mână va avea efectul opus.

9. Orice a spus prietenul tău / prietena ta, parafrazează și spune acel lucru din nou.

Persoana care vorbește cu tine va crede în mod subconștient că ești un bun ascultător / o bună ascultătoare. Doar nu exagera cu parafrazarea.

10. Dacă ești de părere că o persoană nu te place, întreabă dacă poți împrumuta un pix de la el/ea.

Pe de o parte, oamenii tind să nu-i ajute pe cei pe care nu-i plac, iar pe de altă parte, favoarea e atât de mica încât nu ai putea fi refuzat/ă.

Citește și: 10 lucruri pe care NU LE ȘTIAI despre CREIERUL tău

Creierul nostru e uimitor. Ne poate ajuta să ne atingem limitele, să ne îndeplinim visele cele mai dragi şi să realizăm cele mai complicate țeluri. Pentru asta ar trebui să înțelegem însă cum funcționează creierul. Iată câteva informații:

1. Pentru creierul nostru nu e nicio diferență între realitate și imaginație

Creierul nostru reacționează la fiecare gând, fie el adevărat sau ficțiune. De aceea oamenii care văd totul în roz sunt mai fericiți și de aceea corpul nostru acceptă placebo ca pe un medicament real.
2. Munca intelectuală nu obosește creierul

Oboseala apare din cauza emoțiilor noastre. Compoziția sângelui care trece prin creier când e activ nu se schimbă.
3. De cele mai multe ori, creierul funcționează automat

Mai mult de jumătate din gândurile de azi sunt cele de ieri.  De aceea e atât de greu pentru pesimiști să-și schimbe percepția asupra lumii. Ei chiar trebuie să-și „curețe” creierul ca să-l facă să reacționeze mai des la lucruri pozitive.
4. Vedem lucrurile la care ne gândim

Orice gânduri se transformă în experiență de viață. De exemplu, dacă visezi la o excursie la Paris, vei găsi lucruri care să îți amintească de acest oraș peste tot. Dacă vrei să schimbi lumea din jurul tău, schimbă-ți gândurile.
5. Creierul nostru are nevoie de antrenament, exact ca și mușchii

Creierul nu e diferit de mușchi, are nevoie de antrenament – învățat, exerciții în aer liber, alimentație sănătoasă, somn bun, călătorii, activități noi, dans.
6. Creierul nostru nu se odihnește niciodată

Chiar și atunci când dormim, creierul nostru continuă să muncească din greu. Ba mai mult, activitatea sa din timpul somnului e chiar mai intensă decât în timpul zilei.
7. Deconectarea ocazională e vitală

Ca să nu ne înecăm în miile de gânduri negative, trebuie să ne deconectăm pentru a-i oferi o pauză sistemului nostru imunitar. Nu uita de odihna activă – pentru creierul nostru e cel mai util mod de relaxare.

Conform statisticilor, o persoană din patru suferă de o tulburare mentală sau de comportament.

Iată câteva dintre cele mai neobişnuite probleme, care dovedesc încă o dată cât e de misterios creierul oamenilor:

1. Sindromul Quasimodo
Acesta este o tulburare mentală extrem de periculoasă, care provoacă gânduri obsesive despre un defect fizic exagerat sau chiar imaginar. Pacienții au probleme în dragoste, stimă de sine scăzută, se simt ciudat în societate, crezând că alții le observă „defectul” și râd de ei. Absurditatea acestui sindrom e dezvăluită în scurtmetrajul Contracuerpo.

2. Sindromul Capgras
Acest sindrom îi face pe pacienți să creadă că ei înșiși sau cineva apropiat a fost înlocuit de o dublură. Sindromul e adesea însoțit de schizofrenie. Filmul The Double, bazat pe romanul cu același nume al lui Dostoievski arată esența acestei tulburări.

3. Iluzia Fregoli
În acest caz, pacienții cred exact opusul – sub masca străinilor se ascunde cineva apropiat lor, care poartă machiaj și își schimbă înfățișarea pentru a-i urmări. Sindromul a fost descris pentru prima dată în 1927 și subiectul a fost parțial folosit în filmul animat Anomalisa.

4. Cryptomnezie
Aceasta e o tulburare de memorie în care pacientul nu-și poate aminti dacă un anume eveniment a avut loc sau dacă a fost doar un vis – de exemplu, dacă a scris o poezie sau doar și-a amintit-o după ce a citit-o undeva.

5. Sindromul Alice în Țara Minunilor
Acest sindrom schimbă felul în care pacienții percep obiectele și spațiul – le pot vedea mult mai mici sau mult mai mari decât sunt de fapt. Cel mai dificil e atunci când cineva nu poate înțelege forma și dimensiunile propriului corp.

6. Tulburare obsesiv-compulsivă
Pacienții au gânduri anxioase obsesive pe care nu le pot controla și de care nu pot scăpa sau ritualuri, acțiuni specifice pe care le fac, cred ei, din obligație. Ei își dau seama de absurditatea purtării lor. Un exemplu este personajul lui DiCaprio din The Aviator.

7. Tulburare de personalitate multiplă
Tulburarea de identitate disociativă este o afecțiune mentală rară care împarte personalitatea cuiva, dând impresia că în același corp trăiesc mai mulți oameni, de sexe, vârste, naționalități, temperamente, abilități mentale și chiar boli diferite. Cauzele acestei afecțiuni sunt traumele emoționale grave din copilărie. Poți citi despre asta în cartea lui Daniel Keyes, Mințile lui Billy Milligan sau poți vedea filmul Split.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.