10 REGULI DE SUPRAVIEȚUIRE pe care ar trebui să le știe orice ADULT

Fiecare persoană este pricepută la ceva, dar în viață trebuie să știi să te descurci în diverse situații. Iată câteva lucruri pe care ar fi bine să știi să le faci – chiar dacă unele ar putea părea că nu sunt necesare, nu se știe niciodată:

1. Cum să faci noduri

A învăța cum să faci diverse noduri e un exercițiu util. Te poate ajuta în camping, la pescuit sau în orice altă activitate de exterior.

2. Cum să faci diferența între ciupercile otrăvitoare și cele comestibile

Multe ciuperci otrăvitoare pot provoca diverse probleme de sănătate, chiar dacă nu le folosești drept alimente. De exemplu, dintre ele au mucus, care poate cauza arsuri sau o reacție alergică. Învață-i și pe copii cum să diferențieze ciupercile, ca să știe de ce să se ferească.

3. Acordarea primului ajutor

FOLLOW ME

Nu mai e nevoie să spunem cât de util e să știi să acorzi primul ajutor – poți salva viața cuiva la nevoie.

Metoda Heimlich este cea mai potrivită pentru a salva pe cineva și poate fi folosită atât pe adulți, cât și pe copii mai mari de un an. Persoana care execută manevra trebuie să se așeze în spatele celei cu probleme, să își strângă mâinile în jurul mijlocului victimei sau să p ridice brusc de la sol de mai multe ori.

Se apasă tare și brusc în zona sternului în timp ce victima se ridică pentru a elimina restul de mâncare. În cazul în care ajuți un copil, manevra va fi făcută la o putere mică, dar la adul este vital să apeși cu putere și să ridici victima brusc.

4. Cum să te descurci în pădure

Dacă pleci în vacanță în camping sau în afara orașului, trebuie să știi cum să te descurci în pădure sau pe un teren nefamiliar. Nu conta pe dispozitivele moderne, deoarece conexiunea s-ar putea să se oprească. Pentru a te simți în siguranță, trebuie să poți fi în stare să folosești o busolă obișniuită.

5. Să înțelegi plumbăria și electricitatea

Ce vei face dacă se strică robinetul de la bucătărie? Pregătești o barcă pentru tine și vecini până apar cei de la serviciile de urgență? Trebuie să știi cum să îl oprești sau cum să îl schimbi.

Cel mai adesea aceste accidente au loc din cauza resturilor de mâncare ce rămân blocate. Dacă nu știi cum să procedezi în astfel de cazuri, apelează la un expert, iar cât aștepți să vină scoate cu atenție aparatele electrice din bucătărie. Dacă a ajuns apa pe ele, încearcă să oprești curentul în casă.

6. Cum să folosești unelte

Orice om care se respectă are acasă un set minim de unelte. Oricât de ridicol ar suna, trebuie să poți bate un cui sau să știi cum să înșurubezi ceva. Nu e nevoie să chemi pe cineva de fiecare dată când vrei să pui un tablou nou pe perete.

7. Salvează pe cineva care se îneacă

Există un singur obstacol în calea salvării unei persoane care se îneacă: incapacitatea ta de a înota. Dacă totuși ești sigur pe forțele tale, nu ar trebui să eziți.  Amintește-ți să vii prin spate, pentru că dacă te vede, persoana care are nevoie de ajutor se poate panica și te poate împiedica să o ajuți. După ce te-ai apropiat suficient, apucă-o de subraț sau de bărbie și du-o spre țărm, în După ce v-ați apropiat de persoana respectivă, apucați-i sub armpits sau de bărbie și mutați-vă pe țărm, păstrând-ți capul la burtă.

8. Să știi să economisești

Oricât ar fi de mare sau mic bugetul tău, trebuie să urmezi niște reguli, astfel încât să nu devii o persoană care cheltuiește banii în mod nechibzuit. Trebuie să îți poți planifica bugetul și, cel mai important, să pui bani deoparte.

Să înţelegi unde se duc banii tăi şi să încerci să economiseşti puţin în fiecare lună poate fi o sarcină dificilă. Cumpărăturile neprevăzute te pot lăsa cu buzunarele goale mai devreme decât te gândeai.

Iată câteva reguli simple, dar foarte eficiente pentru a-ți plănui cu grijă bugetul familial și personal:

Metoda 50/30/20

Aceasta e potrivită pentru cei care au un venit stabil, dar nu pot pune bani deoparte. Folosește 50% din salariu pe lucrurile de bază (utilități, mâncare), 30 % pe lucruri mai puțin importante, dar necesare (TV, Internet, haine) și restul de 20% pune-l deoparte pentru cheltuieli neprevăzute, cadouri, etc.

Metoda simplă

Aceasta e pentru cei care nu vor să-și impună niște limite stricte. Împarte bugetul în două – cheltuieli permanent și bani pentru tot restul. În prima categorie intră lucrurile esențiale (mâncarea, chiria, etc.), în cea de-a doua toate lucrurile fără de care ai putea trăi (ieșirile la cafenea, restaurant, concerte, cinema, cumpărăturile etc.)

Metoda bugetului de bază

Această metodă se potrivește celor fără un venit stabil și celor care vor să economisească. Gândește-te cât de mult din bugetul minim lunar cheltuiești pe necesități – toți banii în plus pot servi la îndeplinirea unor scopuri pe termen lung, pot fi economisiți sau cheltuiți pe niște premi neașteptate, precum sunt cadourile sau ieșirile în oraș.

 Metoda alocației săptămânale

Potrivită celor care rămân pe neașteptate fără bani înainte de ziua salariului și pentru cei care vor să economisească. Gândește-te cât din bugetul lunar vrei să cheltuiești și cât vrei să economisești. Împarte primii bani în 4 săptămâni și lasă deoparte o alocație pe care să o chetuiești pe ce vrei. E interis să depășești limita lunară.

9. Cum să plănuiești o vacanță

Fie că pleci cu familia sau prietenii, o mulțime de lucruri pot merge prost. Nu te baza pe memorie – fă o listă cu lucrurile pe care trebuie să le ai la tine.

10. Cum să folosești un cric

Dacă ai o mașină, ar trebui să știi câte ceva despre cum funcționează ș ice poți face dacă ceva nu merge bine – de exemplu, dacă trebuie să îți schimbi o roată.

Citește și: 7 REGULI SE SUPRAVIEȚUIRE pe care trebuie să le știe toți OAMENII! 

Cu toţii cunoaştem regulile principale de siguranţă, dar uneori ajungem în nişte situaţii neaşteptate în care suntem confuzi și nu știm ce să facem. Iată câteva sfaturi care s-ar putea să-ți fie de mare ajutor la un moment dat:

1. Cum să recunoști un șarpe veninos
Dacă solzii de pe partea abdominală nu sunt bifurcați, pupilele sale sunt asemănătoare cu cele ale unei pisici, iar capul e delimitat clar de gât, atunci șarpele e veninos. Există însă și excepții de la regulă.

2. Nu folosi telefonul mobil atunci când mergi
A merge și a folosi telefonul în același timp e o provocare prea mare pentru creierul nostru. Te poate face să nu mai fii atent/ă la lucrurile din jur, deci nici la posibilele pericole (precum o mașină care vine brusc cu viteză spre tine.

3. Elimină punctele oarbe atunci când conduci ajustând corect oglinzile retrovizoare
Ajustează oglinzile astfel încât să vezi doar foarte puțin din marginile mașinii tale. Aranjează oglinda retrovizoare astfel încât să vezi orice mașină care vine din spate. Fă asta stând direct la volan.

4. Asigură-te că ai hainele potrivite 
Ține minte că pielea udă elimină căldură mult mai repede, așa că e important să îți menții pielea uscată pentru cât mai mult timp posibil. Asigură-te că temperatura corpului nu scade prea mult purtând haine de lână, care absorb umezeala, spre deosebire de bumbac și alte materiale.

5. Să ai mereu pastile anti-alergice la tine
Nu știi niciodată când ai putea avea o criză alergică. Asigură-te că ai pastile anti-alergice la îndemână – s-ar putea să fie cruciale pentru tie sau pentru a ajuta pe cineva.

6. Amintește-ți că limitele corpului tău sunt adesea determinate de Regula celor Trei
După cum au arătat numeroase studii, în medie, oamenii pot trăi 3 minute fără aer, 3 ore fără adăpost în condiții de vreme extremî, 3 zile fără apă și 3 săptămâni fără hrană.

7. Să ai mereu la tine o sursă de lumină puternică

Experții în siguranță personală cred că o lanternă este o armă eficientă în caz că ești urmărit/ă sau luat/ă prin surprindere. Dacă observi o persoană suspicioasă care se pregătește să te atace, luminează-i direct fața. Adversarul va fi temporar dezorientat, ceea ce îți va da niște timp pentru a scăpa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.