#TIPS&TRICKS

10 mituri pe care nu ar trebui să le mai crezi despre corpul tău

Scris de Laura P la 25 septembrie 2017

Am auzit o mulțime de lucruri despre corpurile noastre la școală sau de la adulți. Totuși, multe dintre ele sunt departe de a fi adevărate. Iată ce nu ar trebui să mai crezi:

1. Vitaminele ne mențin sănătoși

Se spune că ne putem îmbunătăți sănătatea cu o singură tabletă. Acest lucru nu e însă adevărat. Vitaminele ne reglează procesele din coră și ar trebui să avem grijă atunci când le luăm sub formă de tabletă, deoarece prea multe vitamine pot face mai mult rău decât bine.

2. Sângele fără oxigen are o nuanță albăstruie

În manualele școlare sângele este colorat în albastru pentru a evidenția contrastul cu sângele oxigenat. Venele pe care le poți vedea prin piele par albastre deoarece lumina care ajunge pe ele se reflectă.

3. Zahărul brun este mai sănătos decât zahărul alb

În realitate, zahărul brun și zahărul alb sunt la fel. Se crede că zahărul brun este mai sănătos decât cel alb deoarece nu este așa dulce ca el și nu conține la fel de multă apă.

4. Alcoolul ucide celulele creierului

O cantitate prea mare de alcool afectează procesele metabolice din corp și poate duce la un deficit de oxigen. Acest lucru poate afecta conexiunile dintre celulele creierului, dar nu face nimic celulelor propriu-zise.

5. Urină pentru înțepătura unei meduze

Mulți oameni cred că urina poate anula efectul înțepăturii unei meduze. Adevărul e însă că urina introduce și mai multă sare și mai mulți electroliți prin piele, mărind durerea. Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să ieși din apă. După aceea trebuie să îndepărtezi toate tentaculele care ți-au rămas pe corp, să cureți zona cu apă și de preferabil să mergi la un medic.

6. Celulele nervoase nu se regenerează

Moartea celulelor nervoase este un proces constant și complet natural. Celule noi apar în diferite părți ale creierului. Atunci când o persoană se simte stresată, acest lucru se întâmplă din cauza substanțelor chimice care fac aceste celule să funcționeze și să interacționeze unele cu altele.

7. Emisfera stângă a creierului este sursa creativității, iar emisfera dreaptă este sursa logicii

Este adevărat că emisfera stângă a creierului este responsbilă pentru niște funcții, iar cea dreaptă pentru altele, dar oamenii de știință încă nu au descoperit oameni care să aibă o emisferă mai dezvoltată decât cealaltă. În ceea ce privește creativitatea, aceasta are o sursă colectivă, localizată în ambele emisfere.

8. Trebuie să dormi opt ore pe noapte

Toată lumea știe că ar trebui să domim opt ore pe noapte, dar oamenii au nevoi diferite. Unii se simt grozav dacă dorm numai șase ore, iar alții se simt epuizați chiar și după nouă ore de somn. Important este să îți faci un program de somn pe care să încerci să-l respecți, pentru a-ți obișnui corpul cu o rutină de odihnă.

9. Epilarea cu lama de ras face părul să crească mai gros

Multe femei evită să se epileze cu lama pe anumite părți din corp, deoarece cred că părul va crește mai gros, mai repede. Dacă părul se îngroașă, asta se întâmplă din cauza schimbărilor interne din corp, cauzate de dezechilibre hormonale sau de pubertate.

10. Antibioticele ucid virusurile

Deși tehnologia a evoluat foarte mult, omenirea tot nu e capabilă să ucidă virusurile. Antibioticele atacă bacteriile, nu virusurile. Prin urmare, nu te vor ajuta prea tare dacă ai o răceală. Mai mult decât atât, nu îți va face bine să introduci droguri puternice în sistem. Cel mai bine e să discuți cu un medic sau să iei niște remedii naturale.

Citește și: 11 MITURI STUPIDE pe care nu trebuie să le mai crezi NICIODATĂ

Încă din copilărie auzim o mulțime de informații și nu ne îndoim niciodată de ele. Totuși, multe dintre ele nu sunt adevărate. Iată ce se ascunde în spatele unor asemenea mituri:

1. Săpunul ucide bacteriile

Săpunul doar spală bacteriile, fără să le ucidă. Cum funcționează totuși săpunul? Atunci când te speli pe mâini, săpunul îndepărtează murdăria, terenul de înmulțire pentru bacterii.

2. Dacă înghiți o bucată de gumă, aceasta va rămâne în stomacul tău timp de 7 ani

Deși baza vâscoasă a gumelor de mestecat nu poate fi dizolvată de acidul gastric, aceasta e eliminate din corp în mod natural, prin contracțiile musculare ale stomacului.

3. Dacă îți razi părul, acesta va crește mai gros

Atunci când tai partea exterioară a părului, rămâne în urmă un capăt bont, non-comic – acesta este tare la atingere.

4. Dacă atingi broaște, vei face râie

Râiele sunt excrescențe benigne cauzate de virusul papilloma uman. Poți să îl iei din locurile publice sau prin contact cu o persoană bolnavă.

5. Părul și unghiile cresc după moarte

După ce o persoană moare, pielea devine deshidratată și se contractă, ceea ce creează iluzia că părul și unghiile cresc.

6. Marele Zid Chinezesc este vizibil din spațiu

Deși Marele Zid Chinezesc depășește 7000 km, e dificil să îl vezi din spațiu, deoarece culorile sale seamănă cu cele naturale. Poți vedea Zidul numai într-o anumită lumină și în anumite condiții meteorologice, și chiar și atunci numai de pe o orbită joasă. Poți vedea în schimb mult mai clar autostradele.

7. Liliecii sunt orbi

Deși liliecii folosesc ecolocație pentru a se orienta în spațiu, ei folosesc și vederea de noapte în anumite cazuri.

8. Apa conduce electricitatea

Ceea ce conduce electricitatea sunt mineralele cu particule încărcate pozitiv și negative, pe care moleculele de apă nu le conțin ca atare. Așadar, apa distilată, fiindcă nu are impurități, nu conduce electricitatea.

9. Antibioticele ucid virușii

Antibioticele au de-a face numai cu bacteriile, ucigându-le sau oprindu-le înmulțirea. Deși substanțele cu proprietăți antibiotic au fost folosite în diverse scopuri încă din vremea Antichității, antibioticele (a căror denumire înseamnă „opus vieții”) au revoluționat medicina în secolul 20. Împreună cu vaccinarea, antibioticele au dus la eradicarea aproape complete a unor boli precum tuberculoza în lumea civilizată. Totuși, fiind eficiente și ușor de procurat, au început să fie folosite în exces, așa că bacteriile au devenit rezistente la ele.

10. Dacă stai prea aproape de televizor vederea ți se va înrăutăți

Nu există dovezi care să ateste asta. Totuși, dacă stai prea aproape și te uiți prea mult la televizor, ochii tăi vor fi încordați.

11. Coca Cola dizolvă dinții

Mitul conform căruia un dinte pus într-un pahar de Coca Cola se va dizolva peste noapte a fost perpetuat de ani de zile. Asta se presupune că se întâmplă din cauza celor trei acizi – fosforic, citric și carbonic – prezenți în băutură. Totuși, aceștia pot fi găsiți în multe alte băuturi.

Cu siguranță ai auzit până acum multe reguli care explică modul în care trebuie să te comporți în situații de urgență. Dar, sunt toate eficiente?

Iată câteva mituri legate de supraviețuire care nu numai că sunt neîntemeiate, dar sunt și periculoase:

Primul ajutor în cazul mușcăturii de șarpe

1-mit

MIT: Dacă te mușcă un șarpe trebuie să sugi otrava din rană.

REALITATE: Cel mai important lucru e să ajungi la spital cât mai repede.

Veninul de șarpe intra în fluxul sanguin foarte repede și nu rămâne blocat în zona mușcată, așa că atunci când încerci să îl sugi este ineficient. Mai mult decât atât, punând gura pe rană, poți risca faci contact cu veninul la nivelul gurii. Cel mai bun mod prin care victima poate să oprească veninul să se deplaseze rapid prin fluxul sanguin este să rămână calm, să bea mult lichid și, desigur, să ajungă la spital cât mai repede posibil.

Ce să faci dacă te pierzi în pădure

2-mit

MIT: Dacă te rătăcești în pădure, trebuie să găsești imediat o sursă de hrană.

REALITATE: Prioritate este să găsești o sursă de apă și să-ți construiești un adăpost.

O persoană sănătoasă poate trăi fără hrană pentru un timp destul de îndelungat: până la 3 săptămâni, 3 zile fără apă. Găsirea unei surse de apă și construirea unui adăpost pentru a te putea ascunde de fenomene meteorologice extreme sunt cele mai importante lucruri.

Cum să construiești un adăpost

3-mit

MIT: Un șopron e tot ce ai nevoie ca să te adăpostești în pădure.

REALITATE: Un astfel de apost te apără de frig doar dacă te asiguri că împiedici venirea frigului de sub tine.

Înainte de a începe construirea unui adăpost ar trebui să evaluezi mediul și condițiile meteorologice. Ai nevoie de adăpost pentru a te proteja de vant, ploaie sau soare. Construirea unei șoproane nu este de ajuns. Pământul rece va  trage căldura din tine pe timp de noapte dacă nu există un strat de căldură între corp și sol.

Cum să găsești apă în deșert

4-mit

MIT: Lichidul din cactus te poate ajuta să nu mori de sete.

REALITATE: Numai anumite tipuri de cactus conțin lichid care poate fi băut.

Există doar un singur tip de cactus care conține apă potabilă. De cele mai multe ori, cactușii sunt otrăvitori. Consumarea lichidului din interiorul lor îți poate face rău și te poate face să vomiți, deshidratându-te și mai rău.

Cum să supraviețuiești atacului unui urs

5-mit

MIT: Dacă vezi un urs, fă pe mortul.

REALITATE: Dacă vezi un urs, îndepărtează-te ușor

Urșii nu doresc să atace, cu atât mult mai puțin  să te mănânce. Atunci când vezi un urs trebuie să te retragi încet, păstrând ursul în raza ta vizuală. Păstrează distanța. Acest lucru  îi va arăta ursului că nu ai  pretenția să îi cucerești teritoriul.

Cum știi care fructe sunt toxice și care sunt comestibile

6-mit

MIT: Dacă animalele le pot consuma, poți să le consumi și tu.

REALITATE: Poți să mănânci doar fructele și ciupercile pe care le identifici ca fiind comestibile fără niciun dubiu.

Unele fructe de pădure și ciuperci care sunt mortale pentru oameni, nu sunt toxice pentru animale și păsări. Alege doar fructele pe care le recunoști.

Cum să găsești direcția de mers în funcție de mușchiul copacilor

7-mit

MIT: Mușchiul crește pe partea de nord a copacilor.

REALITATE: Mușchii pot crește pe toate părțile copacilor.

Mușchiul se poate dezvolta pe toate laturile unui copac, în funcție de condițiile de mediu. Nu te baza pe acest mit atunci când încerci să găsești ieșirea din pădure.

Cum tratezi hipotermia

8-mit

MIT: Dacă o persoană are hipotermie,  trebuie să facă o baie în apă fierbinte.

REALITATE: Încălzește corpul gradual.

Nu freca zonele degerate deoarece acest lucru poate provoca daune suplimentare. Încălzște persoana în mod treptat, începând cu pături și sticle de apă caldă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

--