TOP 10 cele mai EFICIENTE idei ca să mănânci şi să NU te îngraşi!

Visul de a mânca şi a NU ne îngrăşa este al oricărui român! Suntem un popor gurmand şi de sărbători se vede cel mai bine cât de mult şi bun ne place să mâncăm. Şi să nu aud că strâmbaţi din nas şi spuneţi că voi nu mâncați pentru că nu vă cred! 
De sărbători, oamenii se împart în două categorii: cei care mănâncă şi cei care nu recunosc! :))
Eu recunosc: îmi place să mănânc şi în această perioadă nu îmi refuz această plăcere.
Deja îmi plouă în gură când mă gândesc la piftie, tobă, cârnaţi, slană cu ceapă roşie şi brânză, tochitură, salată de boeuf, muşchi de purcel la cuptor, cozonaci… şi multe alte bunătăţi :D. Mănânc şi îmi place! Dar ca să nu plâng în faţa cântarului, după perioada sărbătorilor, am stat de vorbă cu Vlachos Fotis, Director Eurodiet, pe care l-am rugat să ne recomande 10 idei utile prin care să mâncăm şi să nu ne îngrăşăm! :D. Eu sunt mulţumită de ce am aflat, sper că şi voi, mai ales că sunt idei foarte practice!
Aşadar, în perioada sărbătorilor, fiecare dintre noi participăm la evenimente festive, cine în oraș sau adunări de familie, toate au un numitor comun: mâncarea delicioasă şi multă.
1. „E bine să anticipați și corectați problema: două sau trei zile înainte și după fiecare festin e bine să urmați o dietă echilibrată bazată pe pește, carne slabă, fructe și legume. Apoi, puteţi reveni la dieta normală”, spune Vlachos Fotis.
1-12-1966965
2. Acordă prioritate legumelor și proteinelor (carne). Această combinație oferă sațietate și ajută la reglarea glicemiilor postprandiale și evitarea dezechilibrelor metabolice cauzate de o masă festivă.
3. Renunţă la desert sau fructe sau mâncă-le după masă. Vlachos Fotis spune că dacă alegeți să mâncați un desert sau un fruct, este de preferat să faceți acest lucru la sfârșitul mesei deoarece fibrele și proteinele vor încetini absorbția zaharurilor. Este, de asemenea, de preferat să limitați consumul de cereale rafinate și cu amidon mult, precum pâinea, pastele, orezul sau cartofii.”
4. Porţii mai mici şi mâncare mestecată în linişte.
Se pot consuma legume fără restricții şi cantitatea de proteine nu trebuie să depăşească dimensiunea propriei palmei. Putem mânca orice cu o singură condiţie: „gustați din orice vă este poftă, dar numai o singură gură din fiecare fel de mâncare.”
5. Alcool, cu limită!
La masă se pot bea 1-2 pahare de șampanie și/sau 1-2 pahare de vin împreună cu masa. „Dacă preferați șpriț, un pahar de vin se poate transforma în 3 pahare de șpriț, iar două pahare chiar în 6 de șpriț (1/3 vin și 2/3 apă). Consumul alternativ al unui pahar de alcool cu unul de apă este acceptat. Berea trebuie evitată întrucât conține maltoză, un carbohidrat cu indice glicemic mare. Alte băuturi (spirtoasele) pot fi diluate cu apă sau cu cola light/zero (de exemplu whiskey cu coca cola zero sau Campari cu apă). Evitați lichiorurile, vinurile dulci și cocktailurile dulci deoarece conțin cantități considerabile de carbohidrați rapizi, cu indice glicemic mare”, spune Vlachos Fotis.
6.Evită aperitivele bogate în grăsimi și/sau zahăr (pateuri, foie gras, carne grasă, cașcaval, etc.) și aveți grijă să limitați mai ales cantitățile acestora.
7. DA, sosurilor ușoare ca dressinguri ușoare, smântână degresată, sos de roșii, etc. NU sosurilor grele ca maioneză, unt, sau măcar redu considerabil cantitatea acestora!
8. Alocă cel puțin 20 de minute cinei. La o masă festivă nu ar trebui să existe anxietatea sau stresul de zi cu zi. Vlachos ne recomandă să mâncăm încet şi să mestecăm bine. „Cel mai indicat este să vă bucurați de arome. În acest fel vă ajutați corpul să transmită un mesaj clar, că s-a săturat, către creier. Învățați-vă să mâncați destul de încet astfel încât să puteți discuta în voie cu persoanele de la aceeași masă. Un mic pont este să încercați în timpul mesei să vă opriți câte 1-2 minute la fiecare 3 îmbucături.”
9. Nu te simți vinovat!
Aceste mese festive sunt o oportunitate unică de a te bucura de compania familiei și a prietenilor. De ce să nu ne putem bucura pe deplin de toate? Plăcerea este foarte importantă pentru un echilibru al organismului și al psihicului tău!
10. Fă mişcare!
Cel puțin 30 de minute de efort fizic zilnic după o masă bogată poate reduce impactul creșterii glicemiei postprandiale asupra organismului.
Aşadar, dragii mei, vă doresc sărbători fericite şi să vă bucuraţi de bunătăţile de pe masă, dar şi de magia Crăciunului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.