Semințele care ne dau putere: Chia

Semințele care ne dau putere: Chia

Semințele care ne dau putere: ChiaNu știu cum o să vă sune asta, spusă așa, pe șleau, însă viața mea a devenit mult mai frumoasă de când am descoperit anumite alimente, pe care încerc să nu le ocolesc în dieta mea zilnică. Unul dintre acestea sunt semințele de chia. O minunăție a nutriției, ajunsă în lumile moderne pe filieră mayașă și aztecă, chia reprezenta pentru acestea din urmă o sursă vitală de hrană.

Ce mă bucură cel mai tare la aceste semințe este că nu conțin nicio urmă de gluten. De asemenea, funcționează perfect drept înlocuitor al ouălor: când sunt amestecate cu diverse lichide, stratul exterior al semințelor de chia se umflă și formează un gel, care poate fi folosit ca substitute al ouălor, pentru scăderea colesterolului și creșterea conținutului nutrițional al diferitelor mâncăruri. Pentru a înlocui, așadar, ouăle cu semințele de chia, este suficient să amestecați o lingură de semințe cu 3 linguri de apă și să le lăsați deoparte pentru 15 minute.

Încă un aspect cuceritor al acestor semințe este că asigură senzația de sațietate, ceea ce reduce riscul diferitelor pofte, nu întotdeauna sănătoase, dintre meșe. Combinația de proteină, fibră și acțiune “gelificatoare” – atunci când sunt amestecate cu lichide – contribuie la instalarea sațietății pe termen lung.

Un studiu recent publicat de “British Journal of Nutrition” arată că semințele de chia pot diminua nivelul trigliceridelor și al colesterolului, stimulând, în același timp, colesterolul “bun”.

 Iată ce conțin 30 gr. de semințe de chia:

  •  11 gr. de fibre
  • 4 gr. de proteină
  • 9 gr. de grăsimi
  • calciu
  • mangan
  • magneziu
  • fosfor, zinc, vitamina B3, potasiu, vitamina B1 și vitamina B2

E bine să știți că:

FOLLOW ME

  • Acizii grași Omega-3 din chia ajută la reducerea inflamației, sporesc performanțele cognitive și reduc colesterolul
  • Fibrele reglementează funcțiile intestinelor și sunt, la rândul lor, un aliat împotriva inflamației și a colesterolului mărit
  • Antioxidanții ajută la protejarea corpului împotriva radicalilor liberi, a îmbătrânirii și a cancerului
  • Mineralele împiedică hipertensiunea și mențin o greutate optimă, dar sunt și o parte importantă în energizarea metabolismului și sinteza ADN-ului
  • Semințele de chia joacă un rol important în reglarea nivelului de insulă; acestea pot ajuta la scăderea nivelului anormal de ridicat al insulinei din sânge

Cât despre cum să le introduceți în alimentație, nimic mai ușor. Eu le presar mereu în salate și le adaug în shake-urile pe care le consum dimineața, în combinație cu lapte de cocoș, fructe și câteva mirodenii. De curând, am devenit fan al budincii de chia, care se pregătește foarte ușor din lapte de migdale, orice fruct la alegere și scorțișoară sau vanilie. Secretul este să o țineți peste noapte la frigider, ca să se lege 🙂

 

 

 

 

 

 

2 comentarii pe “Semințele care ne dau putere: Chia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.