Post negru: experții în suflet .vs. experții în corp

Ca să curmăm orice controversă: în 2012, cercetătorii de la National Institute of Ageing din Baltimore, SUA, au descoperit că persoanele care ţin post negru o zi sau două zile pe săptămână trăiesc mai mult şi sunt protejate de afecţiuni ale creierului precum Alzheimer şi Parkinson.

Nu mai țin minte de când nu am mai ținut post negru. În copilărie, postul negru avea statut special: era doar pentru adulți, nici gând ca noi, cei mici să încercăm.

Cum adică să stai nemâncată o zi întreagă? Ești copil, când te faci mare!

Iar când m-am făcut mare, am încercat. Însă cu mult înainte ca Alex și Alesia să apară și să fiu prinsă în vârtejul zilnic și în alergătura specifică oricărui traitor de secol al XXI-lea. Uneori am zile cu post forțat: covrig, cafea și muncă :))).

covrig3

Din punct de vedere alimentar post negru înseamnă să nu mănânci și să nu bei absolut nimic. Ceea ce îl face greu de ținut dacă ești foarte activ, ai un program solicitant.

Organismul are, fiziologic, rezerve de apă și hrană pentru opt ore. În tradiția creștină, postul negru sau ajunarea presupune să nu mâncăm și nici să bem nimic timp de 24 de ore, începând cu ora 18:00 a zilei precedente și până la ora 24:00 a doua zi.

FOLLOW ME

Cam…greu, nu?

Terapeutic, s-au descoperit efectele ajunării asupra organismului (sănătos). Acesta începe să se hrănească din depozitele de grăsimi sau resurse acumulate pînă atunci, calculând cu grijă nevoile instinctual, folosind un minimum de resurse la maximum de eficacitate. Rezerva de glicogen a ficatului și alte substanțe nutritive prezente în sange sunt imediat puse în funcțiune.

De vreme ce avem două abordări: cea tradițională, spirituală și cea modernă, fiziologică, m-am gândit că nu ar strica să le compar și să văd dacă nu cumva există un teritoriu de confluență.

 

Ce spune tradiția creștină 

Sfânta Biserică ne învaţă că în această zi mare, a Sfintei Vineri din Săptămâna Patimilor, este doliu în întreaga lume. Este ziua în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi-a dat viaţa pentru a scoate din robia păcatului neamul omenesc. Mai este numită şi Vinerea Patimilor, Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă.

Creştinii merg în această zi la biserică şi participă la scoaterea în mijlocul bisericii a Sfântului Epitaf, care îl întruchipează pe Mântuitorul mort, alături de mama sa, Sfânta Fecioară Maria şi de Sfinţii Apostoli. Aceasta se face în prima parte a zilei, iar credicioşii pot trece pe sub masa pe care este aşezat Sfântul Epitaf, până spre seară, când începe slujba Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos.

În această zi de reculegere duhovnicească, este recomandat, pentru cei cărora sănătatea le permite, să ţină post negru.

Unii cred că este foarte greu să nu mâncăm şi să nu bem timp de o zi. Însă cei care îl ţin mărturisesc beneficiile duhovniceşti ale acestui efort.

Am stat de vorbă pe această temă cu părintele paroh al Bisericii Sfântul Gheorghe – Nou de la Kilometrul Zero, părintele Emil Nedelea Cărămizaru, un om şi un duhovnic cu totul şi cu totul deosebit. Părintele mi-a spus că postul este mijlocul prin care omul se apropie realmente de Dumnezeu. Atât de simplu, atât de natural, fără efort, fără suferinţă şi este calea prin care ne putem regăsi liniştea sufletească şi sănătatea.

Biserica-Sfantul-Gheorghe-Nou-Constantin-Brancoveanu-Bucuresti-Foto_Aurel-Virlan_Emails-14

Despre postul negru din Vinerea Mare, părintele Emil Nedelea Cărămizaru spune: „ În general, postul din zilele de miercuri şi vineri, precum şi din perioadele obişnuite din posturile mari de peste an, ne ajută foarte mult, punându-ne aripi la suflet şi degresându-ne trupul de saţietatea mâncărurilor de origine animală. Sunt însă zile când postul se înteţeşte; postul sub ambele aspecte ale sale: sufletesc şi trupesc. Acestea sunt spre exemplu ajunul Crăciunului, al Bobotezei, ziua prăznuirii tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfânta şi Marea Vineri din Săptămâna Patimilor. Acest post negru sau aspru îl ajută mult pe credinciosul căruia, desigur, sănătatea trupească îi permite să ducă acest post, pentru că alungă ispitele, alungă duhurile necurate, luminează mintea, inima şi simţurile omului, întrevăzând prin aceasta splendoarea vederii lui Dumnezeu prin această stare duhovniecească deosebită. Aşadar, recomandăm cu dragoste şi bucurie în Hristos aceste sfinte popasuri spirituale.”

Biserica-Sfantul-Gheorghe-Nou-Constantin-Brancoveanu-Bucuresti-Foto_Aurel-Virlan_Emails-1

Preoţii ne recomandă să postim, fiecare după puterile proprii, pentru întărirea şi vindecarea sufletului, pentru limpezirea gândurilor şi alinarea tulburărilor de orice natură, a ispitelor, la care suntem expuşi fiecare, fără excepţie.

Ce spun specialiștii în nutriție

Specialiştii în nutriţie, recomandă și ei postul negru, dar şi postul fără ulei şi vin, pentru vindecarea trupească, pentru prevenirea ori tratarea diferitelor afecţiuni, unele dintre ele foarte grave, cauzate tocmai de încălcarea poruncii de a posti. Şi o recunosc chiar şi specialiştii care sunt de altă credinţă, dar care conştienizează că postul însemană vindecare, sănătate sufletească şi trupească.

Cercetătorii au stabilit că cele mai multe forme de cancer apar pentru că noi nu mai ştim să postim. Nu ne mai abţinem. Încălcăm prima poruncă pe care Dumnezeu a dat-o omului- să postească. Când Adam era în rai avea voie să mănânce din orice pom, dar trebuia să postească, să nu mănânce din unul. Nu a ascultat, a mâncat din pomul interzis, iar prin neascultarea de Dumnezeu, a părăsit fericirea din Eden.

În zilele noastre, bolile de tot felul la care suntem expuşi sunt tot o consecintă a neascultării şi a mâncatului haotic.

Iată că, atât preoţii, cât şi medicii, ne recomandă să postim.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.