Decalogul unei existențe echilibrate și reușite

Decalogul unei existențe echilibrate și reușite

Toate luptele importante se poartă înlăuntrul ființei noastre (Pedro Calderon)

Pentru că, da, echilibrul din viața noastră are rădăcini adânci în ființa noastră, în resursele emoționale, cognitive/intelectuale, afective și spirituale dinlăuntrul nostru.

Decalogul unei existențe echilibrate și reușite

Pentru a duce o existență echilibrată:

1.      Nu-ți reprima emoțiile și sentimentele: cele de angoasă, tristețe, deznădejde, mânie, furie … și nici cele de bucurie, de recunoștință, de iubire. Manifestă ceea ce ai de manifestat, comunică ceea ce ai de comunicat. Nu amâna să spui „îmi faci rău”, ”greșești prin acest comportament față de mine” și nici ”îți mulțumesc” sau ”te iubesc”.  E sănătos să recunoști ce simți și pentru cine sau din ce pricini simți. Negatul  dă putere inconștientului și-ți sabotează alegerile / deciziile când ți-e lumea mai dragă.

2.      Nu te gândi că tu nu poți. Supracompensează lipsa a ceva din viața ta, dărâmând bariera acestui ”nu pot” . Cu puțină voința și cu puțină creativitate și cu multă muncă, vei afla ca POȚI. Poți să joci  volei fiind tetraplegic, poți să pictezi neavând mâini, poți să călătorești fără să deții cine știe ce mijloace financiare, poți să ai o căsnicie împlinită, în pofida modelelor disfuncționale din propriul istoric de viață și exemplele pot continua.

3.      Nu învinovăți pe altul pentru ceea ce nu ești tu. Sau pentru ceea ce nu ai tu. Canalizează-ți energia și dorința către tine, către ceea ce vrei să faci, ce vrei să obții și ce vrei să fii. Energia pe care o consumi căutând vinovați este energie irosită. Și mai este și sabotoare pentru că te ține prizonier în resentimente, în frici, în frustrare.

4.      Nu amâna experiența. Iubește, înfăptuiește, greșește, ridică-te, învață, repetă … până când vei constata că … a meritat efortul. N-ai fi fost cel care ești astăzi fără experiențele de ieri. Prea multă precauție, prea multe raționamente, prea multe strategii de reușită  înseamnă prea puțină acțiune.

FOLLOW ME

5.      Acțiunea este mama învățăturii. Și grăbește materializarea dorințelor din mintea ta. Fă ceva, oricât de neînsemnat, pentru a materializa ceea ce îți dorești, ceea ce visezi. Vrei să scrii o carte? Scrie zilnic măcar jumătate de oră. Vrei să îți împlinești un vis (o vacanță în Maldive sau să participi la un curs costisitor, dar folositor carierei tale, de exemplu)?  Zece la sută din câștigul lunar să fie destinat acestui scop. Banul la ban trage. Credința la credință.

6.      Contribuie la împlinirea visului unui semen de-al tău. Ajută. Implică-te. Dă mai departe.

7.      Investește în tine. Valorizează-ți  Eul … intelectual, dar și  cel spiritual (sic!). Citește studii de specialitate. Participă la seminarii pe tema care te interesează, vizionează filme și documentare de specialitate. Din învățăcel devii, treptat, învățător. Angajamentul acesta poate fi valoros pentru tine și pentru alții.

8.      Conservă-ți sănătatea. Biologicul nu poate fi păcălit. Încă. Dar bolile pot fi prevenite. Puțin sport, alimentație de calitate, enzime, minerale și nutrienți în plus, un râs sănătos, măcar două minute pe zi, gânduri constructive, ceva dragoste, puțină iubire împărtășită, fie și cu ființele necuvântătoare, vizita bianuală, de curtoazie, la medic/psiholog, sunt pârghiile care mențin în formă organismul și psihicul uman.

9.      Evadează periodic din noxele unui oraș, dintre betoane, praf și zgomot. Natura este cel mai bun terapeut! Comuniunea cu natura verde și albastră să te inspire, să te revigoreze. Respirația până la vârful plămânilor oxigenează creierul și eliberează tensiunea și stresul aidoma antioxidanților. Ozon să fie.

10.   Nu-ți fie frică de iubire. Iubește așa cum știi: cu patimă, punând condiții, fără condiții, cu inocență, cu angajamente temporare sau pe viață, dar IUBEȘTE. Experimentând iubirea, șlefuiești piatra prețioasă care EȘTI. Desăvârșești ceea ce ești. Nu spune ”eu nu am iubit niciodată”. Afirmă că ești pregătit să iubești și să fii iubit. Vei afla că nimic nu este mai frumos și mai sănătos decât IUBIREA.

Echilibrul înseamnă stabilitate lăuntrică. Înseamnă credință. Înseamnă putință. Înseamnă discernământ. Înseamnă altruism. Înseamnă pasiune. Înseamnă iubire. Înseamnă acțiune. Înseamnă responsabilizare.

În talerele balanței tale să atârne dorința vie și acțiunea constantă.

În fond, echilibrul  se bazează pe o filosofie simplă a vieții. Puține reguli, mult discernământ. Un pic de bucurie. Nici floarea nu crește într-un mediu ostil. Nici viața ta nu va căpăta sens în haos și negură.

Dana Dumitra Dumitrache

Psihoterapeut

 

 

Photo Credits: www.levo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.