Cum te protejezi de prieteniile și relațiile toxice?

Cum te protejezi de prieteniile și relațiile toxice?

Opinia unanimă este că avem parte, de-a lungul călătoriei noastre prin viață și de relații  cu oameni toxici, comportamental, atitudinal, verbal.

De câte ori nu ți-ai spus: ”Gata! Nu mai suport! Vreau să  plec din relația asta, să nu mai aud de omul ăsta! Îmi face rău atitudinea/mesajul/comportamentul acestui om!”

Uneori ai plecat, alteori ai rămas în relație. Sunt multe motive pentru care rămâi în relația toxică. Un motiv ar fi rana de abandon (tulburare de atașament). Preferi să accepți o experiență care îți face rău emoțional, poate chiar și fizic, decât să rămâi singur/singură. Te mai poate ține prizonier într-o relație toxică cine știe ce credință limitatoare: spiritul de sacrificiu, credința că nu meriți mai mult sau mai bine, o moralitate greșit înțeleasă, frica de singurătate, frica de a nu mai fi iubit, frica de eșec  ș.a.m.d.

Ce este  o relație toxică? O relație care îți provoacă mai mult disconfort decât stare de bine, te stresează, impunându-ți prea mult zbucium emoțional, te enervează excesiv, te domină, te depersonalizează, te abuzează într-o formă sau alta.

Pe de altă parte, se întâmplă, câteodată,  un fenomen interuman/interelațional aparte: cei doi oameni aparent incompatibili relațional/existențial învață unul de la celălalt, unul prin celălalt, învață o lecție valoroasă pentru devenirea/realizarea lui ulterioară. Poate că e lecția iubirii dincolo de vrajbă, poate că e lecția ascultării (să înveți să asculți), poate că e lecția prieteniei, poate că e lecția toleranței, poate că e lecția iertării, în special a iertării de sine ș.a.m.d. . Lecțiile acestea sunt terapeutice dacă sunt bilaterale. Dacă ambii indivizi au rezonat și au conștientizat beneficiul relației lor profund solicitante și în cea mai mare parte din timp, toxice.

Și cu toate acestea, dincolo de lecții se află o realitate nesănătoasă: stresul, reacțiile emoționale de apărare.

FOLLOW ME

Cum te protejezi de aceste relații?

Învățând să spui ”NU” unei astfel de relații. Ce e toxic, tinde să rămână toxic prin prisma comportamentelor disfuncționale repetitive și prin interferența cu propriile noastre răni nevindecate (și implicit prin reactivarea și menținerea acestora: rana de umilire, de abandon, de nedreptate, de respingere, de trădare); mai bine exclude, dacă simți că nu poți vindeca ceva mai întâi în tine (atitudine, credință, rană emoțională) și în relația cu acea persoană. Va veni un alt mod, va veni un alt moment, dar și o altă persoană care să te ajute să vindeci tot ceea ce ai de vindecat în tine, emoțional și afectiv vorbind.

Te protejezi învățând să nu mai ai reacții emoționale, învățând să te detașezi de ceea ce te irită, te angoasează și frustrează în relația cu acea persoană. Detașarea poate fi un preambul la vindecarea celuilalt și implicit la vindecarea proprie. Iar o relație toxică, se poate transforma, astfel, în una funcțională și armonioasă.

Amplifici toxicitatea persoanei, a comportamentului ei, dacă ești critic, judecativ, dacă reacționezi emoțional, dacă faci, invariabil,  aură negativă cu ea. Nu proiecta asupra ei propriile frici, propriile frustrări, propriile credințe limitatoare.

Ia o pauză temporară sau definitivă, în relația aceasta disfuncțională. Impune această pauză, nu neapărat oferind explicații care să întărească rănile activate atât de tine, cât și de celălalt. Și tăcerea este un răspuns.

La un moment dat, lucrurile se vor clarifica în tine, vei avea înțelegerea rațională și emoțională a acelei relații. Vei ști de ce s-a întâmplat așa cum s-a întâmplat experiența comună. Vei accepta și integra adevărul revelat prin experiență, prin cunoaștere, prin noua maturizare afectivă, emoțională, socială, mentală, spirituală (de ce nu).

Tu faci distincția între ce e toxic și ce e benefic în relațiile tale. Tot tu trebuie să și decizi modul în care vei alege și vei acționa. Importantă este decizia. Decizia este eliberatoare. Uneori este mai simplu să decidem ceva, iar lucrurile își vor urma cursul, de la sine.

Dana Dumitra Dumitrache

Psihoterapeut

Copyright: Se pot folosi fragmente de text/idei detaliate sau generale care aparțin exclusiv autorului, fără un accept prealabil, dacă se face trimitere prin link către acest blog www.elacraciun.ro / www.danadumitrache.ro) şi se menţionează autorul (Dana Dumitrache Dumitra).  Acest articol (cu teorii, idei) sunt proprietate intelectuală și nu pot fi preluate și folosite fără acordul explicit al  autorului, cu atât mai mult, nu pot fi preluate și folosite ca fiind idei și teorii proprii, în articole sau prin intermediul oricărui alt material scris și publicat în mediul online/offline.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.