Cum le stârneşti copiilor pofta de mâncare?

Cum le stârneşti copiilor pofta de mâncare?

Copiii sunt o epuizabilă sursă de inventivitate şi creativitate pentru părinţi, bunici, educatori. De multe ori realizezi câtă răbdare poţi să ai numai atunci când stai în preajma unui prichindel. Cel puţin, mie aşa mi se întâmplă. În fiecare zi născocesc noi şi noi trucuri prin care o determin pe Alesia să facă lucruri, pe care, în mod normal, nu le-ar face. Aşa se întâmplă şi când vine vorba de mâncare. Mereu şi mereu trebuie să îi stârnesc interesul. Copiii tratează totul în joacă, iar eu încerc să mă supun, pentru că vreau ca alimentaţia ei să fie compusă din vitamine, fibre, minerale, proteine, grăsimi sănătoase, carbohidraţi, oligoelemente.

Când Alesiei îi place ce vede în farfurie, mănâncă tot! 😀

Dar să nu credeţi că apetitul este uşor de stârnit. Însă curiozitatea da.

 

  • Decorează farfuria în aşa fel încât cel mic să nu vadă hrana, ci povestea. De exemplu, supa cremă de legume poate avea ochişori, guriţă, năsuc, obrajori şi poate fi un prieten care vine şi vrea să îl ajute pe prichindel să se facă mare. Toate acestea pot fi realizate cu ajutorul legumelor. Dacă aveţi imaginaţie şi vă pricepţi, puteţi desena orice.
  •  din mese un prilej de bucurie şi mănâncă odată cu el.
  • Fă-l pe copil să se simtă important şi mare, fă-l să se simtă că este la fel ca tine. Copiilor le place să facă ceea ce fac şi adulţii.
  • Foloseşte un mediu relaxant la masă, de exemplu, poţi pune muzica lui preferată, dar ai grijă să nu cazi în capcană. Am întâlnit părinţi care se plângeau că ai lor copii nu mănâncă decât dacă li se oferă telefonul, tableta sau laptopul. Nu! Este total greşit! La masă se mănâncă.
  • Oferă-i recompense după masă. De exemplu, acum mâncăm şi după aceea mergem să ne jucăm împreună sau ne uităm la desenele preferate.
  • Nu îl alerga cu farfuria de mâncare prin casă. Dacă nu îi este foame, atunci nu îl obliga. Singur va cere de mâncare atunci când îi este foame.
  • Nu obliga copilul să mănânce mai mult decât simte el doar pentru că tu crezi că nu a mâncat suficient. Cei mici ştiu când să se oprească, noi, adulţii ne-am pierdut acest simţ şi mâncăm mult mai mult decât organismul ne cere, de aici şi kilogramele în plus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.