Cum identificăm și cum tratăm dermatita atopică la copii?

Cum identificăm și cum tratăm dermatita atopică la copii?

Mulți dintre voi, părinții, v-ați confruntat cu siguranță cu probleme mai mari sau mai mici legate de sănătatea celor mici.  Eu trebuie, însă, să vă mărturisesc din start că, pe lângă tradiționalele răceli, de pildă, am avut în primii doi ani de viață ai Alesiei o bătălie vajnică de purtat contra dermatitei. Informându-mă necesar de mult pe această temă, am ajuns să stau de vorbă cu mediul dermatolog Oana Spânu despre o altă afecțiune cumva înrudită și destul de des întâlnită la copii, respectiv, dermatita atopică. De altfel, una dintre cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii ale pielii copiilor, în care este afectată funcția de barieră protectoare a pielii, dar ale cărei manifestări pot să continue sau să apară direct în viața adultului.

Aşa cum ne lămureşte medicul dermatolog, acest tip de afecțiune poate debuta încă din primele luni de viață (de obicei, după vârsta de 3 luni), prin apariția unor zone de piele uscată, roșie şi cu mâncărimi. Din cauza unor defecte ale funcției de barieră a epidermului, pielea pierde foarte ușor apa, se usucă, apar mâncărimi, copilul se scarpină pe zona afectată şi apar fisuri în piele. Procesul inflamator care se declanșează apoi este exagerat în dermatita atopică, pielea se înroșește foarte tare și se poate suprainfecta. Cele mai afectate zone la copilul mic (până într-un an) sunt fața, gâtul, trunchiul și picioarele, fiind ocolită zona scutecului. La copiii mai mari de 1 an, zonele afectate se restrâng pe brațe, picioare, în special în plicile cotului și genunchiului, palme și tălpi.

Manifestările  sunt intermitente (2-3 episoade pe lună), repetitive, cu agravare iarna, după spălări excesive ale pielii copilului, la contactul  cu substanțe iritante (detergenți, praf de casă, acarieni, polenuri, infecții cu Stafilococ, herpes virus), alimente cu potențial alergenic (citrice, alimente procesate, coloranṭi şi aditivi alimentari), transpirație excesivă, stres emoțional.

Cum identificăm și cum tratăm dermatita atopică la copii?

Copiii cu dermatită atopică au nevoie de o îngrijire aparte:

  • spălarea pielii cu loțiuni emoliente/uleiuri și apă călduță
  • evitarea săpunurilor și a detergenților, aplicarea de 2 ori pe zi pe tot corpul a unguentelor/cremelor bogate în lipide și ceramide
  • tăierea unghiilor foarte scurt pentru a nu zgâria pielea
  • utilizarea hainelor și a lenjeriei de pat din bumbac
  • evitarea pernelor cu pene

Se vor evita, de asemenea:

  • îmbrăcămintea de lână şi sintetică
  • hainele cu blană iarna
  • băile îndelungi cu apă fierbinte
  • polenurile şi praful de casă
  • aerul uscat din încăperi (se pot instala umidificatoare de aer unde doarme copilul)
  • alimentele cu potenṭial alergenic (citrice, roşii, ou, căpşuni, fructe de pădure, coloranṭi şi aditivi alimentari)
  • prezența copiilor lângă animalele de casă, într-un mediu cu praf, în parcuri, primăvara și toamna, poate agrava leziunile de pe piele și înrăutăți  starea de sănătate

Medicul dermatolog ne explică, de asemenea, ca majoritatea copiilor cu o forma ușoară nu mai au manifestări după vârsta de 5 ani, iar după 10 ani, aproximativ 60% dintre copiii afectaṭi se vindecă. În cazurile moderate și severe există riscul de a dezvolta atopie (astm, rinită) și ca afectarea pielii sa persiste şi în viața adultă. Totodată, este bine să ştiṭi că nu este vorba despre o boală gravă la mijloc, dar poate fi o afecṭiune durabilă, care necesită îngrijire specială şi, mai ales, evitarea factorilor declanşatori, uneori chiar pe tot parcursul vieṭii.

FOLLOW ME

Foarte important în cazul dermatitei atopice la copil este ca orice manifestare de acest tip să fie abordată cu atenție și să fie îngrijită corespunzător pentru a evita apariția complicațiilor, ne sfătuieşte dermatologul Oana Spânu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.