Cum alegem cele mai sănătoase jucării pentru copiii noştri?

Sute de lei aruncate lunar pe jucării. Aşa se întâmplă când ai un copil care vrea orice jucărie. Care vrea toate jucăriile pe care le vede în magazin, la locul de joacă la alţi micuţi, la televizor, peste tot! Şi numai cine trece prin asta ştie cât de greu este să îi refuzi puiului tău dorinţele, mai ales când piticul ştie cum să „pună problema”, să te păcălească şi să nu îi poţi spune „nu!”.
Nu am să vorbesc nici despre mormanele de jucării de care ne împiedicăm în camera copilului. Ştiu că pentru cei mici nu are nicio importanţă calitatea, ci doar cantitatea. Şi cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine.
Totuşi, au apărut semnale de alarmă referitor la calitatea jucăriilor pe care le cumpărăm copiilor noştri. Au fost depistate cazuri concrete de toxicitate care au pus în pericol sănătatea celor mici.
Cum alegem cele mai sănătoase jucării pentru copiii noştri?
Am cercetat un pic problema şi am găsit câteva criterii după care ar trebui să ne ghidăm alegerile.
  • Jucăriile trebuie să fie adecvate vârstei. Este periculos să îi lăsăm să se joace cu jucării destinate copiilor cu vârste mai mari. Spre exemplu, unui copil de sub 3 ani nu îi sunt recomandate jucării de tip lego, compuse din piese mici pe care le poate înghiţi.
  • Trebuie evitate acele jucării care scot sunete puternice. Auzul celor mici este foarte sensibil şi dacă este zgomot sau sunete tari, auzul lor poate fi afectat. Ori nu le cumperi, ori ai grijă să poată fi reglat volumul.
  • Zgomotele puternice sunt periculoase pentru auzul sensibil al copiilor. Expunerea în mod constant la nivele ridicate de sunet pot reduce capacitatea copilului de a auzi. O soluţie este să lipiţi foarte bine un bandaj peste difuzorul jucăriei pentru a diminua sunetul.
  • Etichetele trebuie citite. Informaţiile prezentate acolo sunt foarte preţioase şi, prin citirea etichetei, se pot evita adevărate probleme de sănătate.
  • Pluşurile trebuie să fie confecţionate din materiale textile de calitate. Cele mai bune sunt cele care nu irită pielea, adică cele din material textil hipo-alergenic.
  • Cumpără jucării doar din magazinele de specialitate sau din locuri sigure. Multe din aceste produse comercializate la colţ de stradă, pe tarabe sau în alte locuri neadecvate pot conţine substanţele chimice interzise care pot avea efecte dăunătoare.
  • Evită articolele care conţin plumb, este otrăvitor. Cei mici au obiceiul de a băga în gură tot ceea ce ating, mai ales în primii ani de viaţă.
  • Nu cumpăra jucăriile care conţin BPA  BisPhenol-A, o substanţă chimică, ce are efect de deraglare endocrin şi care imită estrogenul. Produsele recomandate sunt cele care nu conţin BPA. Se poate verifica dacă conţin sau nu această substanţă prin citirea etichetei.Verifică numărul din cadrul triunghiului format din săgeţi. Produsele care conţin cifrele 3, 6 ş7 trebuie evitate.
  • Fără jucării care conţin magneţi, pot reprezenta un pericol de sufocare.
  • Verifică dacă jucăriile au magneţi: dacă sunt acoperiți complet și „încapsulați” în jucărie astfel încât să nu poată fi băgați în gură și roși, este în regulă. Dacă vreți să fiți siguri, însă, evitați toate jucăriile cu magneți pentru a evita riscul sufocării copilului cu magneți. 
  • Când cumperi păpuşi, mingii, maşinuţe, cutii de depozitare sau alte jucării, verifică să nu conţină ftalaţi. Aceştia sunt perturbatori endocrini şi metabolici, care cresc riscul apariţiei alergiilor, obezităţiiîmbolnăvirii hepatice, dar şi alte afecţiuni, unele dintre ele foarte grave. Din păcate, aceştia se găsesc chiar şi în produsele cosmetice, parfumuri, în medicamente, nu doar în jucării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.