Cauze şi simptome ale apariţiei bacteriei E-coli: cum prevenim şi când să ne alarmăm?

Cauze şi simptome ale apariţiei bacteriei E-coli: cum prevenim şi când să ne alarmăm?

„Trei copii au murit, iar alţii care sunt infectaţi cu bacteria Escherichia coli au fost internați la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Capitală, toți prezentând sindrom hemolitic-uremic”, aşa suna o ştire de acum două zile, pe AGERPRES.

Sute de părinţi sunt îngrijoraţi pentru situaţia în care se află copilaşii lor. Despre acei părinţi care şi-au adus micuţii de urgenţă la Spitalul „Marie Curie” nici nu îmi pot imagina ce este în sufletul lor. Din nefericire, tragedia aceasta a îmbolnăvirilor cu diferite virusuri a provocat un nou val de îngrijorare în România.

Se fac anchete, se caută vinovaţi, se caută responsabili, se analizează alimentele pentru a se descoperi de la ce a pornit nenorocirea. Şi totuşi, cel mai important, este cum să prevenim astfel de situaţii. Nu mă refer doar la o infecţie cu bacteria Escherichia coli, ci şi cu orice alte virusuri.

Pentru a ne putea face o imagine a acestei situaţii, dar mai ales pentru a şti cum să prevenim astfel de tragedii, am stat de vorbă cu dr. Radu-Cristian Tudose, Medic Primar în Medicina de Familie: „Din păcate, prevenirea contaminării cu astfel de germeni, se face prin aceleași măsuri care se iau pentru prevenirea tuturor îmbolnăvirilor, în particular a celor cu poartă de intrare digestivă. La debut, infecția cu germeni înalt patogeni nu se deosebește drastic de infecțiile obișnuite. Dacă avem o oarecare experiență în îngrijirea copiilor, ne putem îngrijora doar de amploarea simptomelor sau de evoluția lor mai rapidă. În caz contrar, părinții trebuie să se limiteze la compararea episodului acut actual cu cele din trecut, și, comparând cu evoluțiile anterioare, să se adreseze, preferabil specialistului, când există diferențe de evoluție față de episoadele anterioare”, spune acesta.

il_fullxfull-333257103-1024x768-9418015

Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că trebuie să fim atenţi asupra oricăror forme de îmbolnăvire.

„Este foarte important de precizat faptul că nu trebuie să ne propunem doar prevenția infecțiilor cu germeni ca acest Escherichia coli, ci a tuturor îmbolnăvirilor, pentru că, în afara contextului epidemiologic cunoscut, nu putem ști de la început cu ce germene ne confruntăm. În al doilea rând, manifestările bolii sunt dependente, ca și la adult, de starea de sănătate și de nutriție a sugarului sau copilului mic.”

FOLLOW ME

Cu alte cuvinte, părinţii trebuie să monitorizeze cu mare atenţie starea de sănătate a copiilor, NU să aştepte să se ajungă la o stare gravă pentru a merge la medic.

Şi totuşi, când ar trebui să ne îngrijorăm sau care sunt primele simptome la care trebuie să ne alarmăm?

Dr. Radu-Cristian Tudose spune că „dacă sugarul sau copilul mic provine dintr-o zonă cunoscută a fi contaminată, orice boală diareică trebuie a fi suspicionată a fi posibil provocată de un germene înalt patogen.”

Dacă nu, trebuie să ne atragă atenția:

  • febra mare
  • frisoanele
  • starea generală rapid alterată
  • colicile abdominale
  • scaunele diareice

Oricum, toate afecțiunile cu manifestări digestive trebuie supravegheate strict până avem certudinea ameliorării simptomelor sau observăm agravarea lor și trebuie să ne adresăm cât mai rapid specialistului.

L-am întrebat pe domnul doctor care sunt cauzele care duc la infecția cu aceste bacterii: „Bineînțeles contactul cu germenele respectiv; dacă nu ar exista, nu s-ar produce nici îmbolnăvirea. Însă, organismul are o imunitate specifică (care se obține prin vaccinare sau trecerea prin boală) și una nespecifică, care, de obicei este legată de o stare bună de nutriție. De asemenea, imunitatea poate fi activă, prin anticorpi sau pasivă, prin seruri. La sugar, imunitatea pasivă este asigurată și de alimentația la sân, întrucât anticorpii din laptele matern se absorb nedigerați din intestin și asigură imunitatea specifică a copilului, mai ales la nivelul porții de intrare (tubul digestiv).”

Cu alte cuvinte, contribuția germenelui patogen la aceste afecțiuni grave este dată de capacitatea lui de a face față imunității atât nespecifice, cât și a celei specifice, a fiecărui organism în parte, și de a se înmulți inițial în tubul digestiv, iar apoi toxinele secretate, trecând în sânge, dau acel sindrom hemolitic-uremic, atât de mediatizat în ultima vreme.

Dr. Radu-Cristian Tudose, Medic Primar în Medicina de Familie, atrage atenţia că „trebuie însă insistat asupra faptului că infecția cu acest tip de germeni nu este o noutate. Nu pot preciza dacă aceste cazuri din prezent au reprezentat un focar epidemic mai mare sau mai mic decât altele asemănătoare, care au rămas nedepistate, dar și nemediatizate, dar, la apariția lor concură o mulțime de factori care s-au exercitat simultan: problemele de sănătate publică, cu punerea în circulație a unor alimente contaminate, starea de nutriție și sănătate a copiilor, lipsa de promptitudine a părinților de a se adresa specialistului în termen util, dar și capacitatea sistemului sanitar de a izola și trata astfel de focare epidemice.”

În speranţa că aceste informaţii ne sunt de folos tuturor, îi mulţumesc domnului dr. Tudose pentru toate informaţiile pe care ni le-a oferit. Ţin să precizez că este unul dintre cei mai implicaţi medici pe care eu am avut onoarea să îl cunosc, implicat nu doar în relaţia cu pacienţii săi, ci şi faţă de comunitate. Este şi medic voluntar în campania „Sănătate pentru sate”, program de prevenţie în domeniul sănătăţii, demarat la iniţiativa Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, slujitor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Biseric Ortodoxe Române, în urma Protocolului de colaborare, semnat în data de 03 septembrie 2015, între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății și este destinat persoanelor defavorizate din mediul rural, cu nivel educațional redus, cazuri sociale. Despre acest program de prevenţie în domeniul sănătăţii voi povesti zilele următoare.

Până atunci, fiţi prudenţi şi păstraţi-vă sănătatea, că este cea mai de preţ comoară 🙂

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.