Câte ore trebuie să doarmă un copil în funcție de vârstă

Somnul și odihna copilului este una din preocupările principale ale părinților. Există cazuri în care ți se poate părea că bebelușul nu se odihnește suficient sau că doarme prea mult.

Ca să pui capăt acestor griji ar trebui să știi următorul lucru: copilul doarme atât cât are nevoie. De cele mai multe ori această nevoie ține de vârsta copilului, astfel:

Un nou-născut, între 1-4 săptămâni ar trebui să doarmă 15-18 ore pe zi.

Fiind vorba de multe ore, somnul bebelușului este destul de fragmentat și se poate trezi o dată la 2 până la 4 ore. De cele mai multe ori bebelușul se trezește fiindcă îi e foame.

Copiii născuți prematur și cei care au colici pot dormi chiar și mai puțin de atât.

Nu te aștepta ca ceasul biologic al bebelușului să fie ghidat după ciclul zi-noapte, ca și în cazul tău. Ei nu au ceasul biologic destul de dezvoltat și astfel sunt ghidați de nevoile fiziologice.

FOLLOW ME

Somnul la copiii între 1 și 4 luni se stabilizează

În această perioadă, un ciclu de somn neîntrerupt poate ajunge până la 6 ore. Tot acum începe să diferențieze ziua de noapte. Per total, un bebeluș între 1-4 luni ar trebui să doarmă 14- 15 ore pe zi.

Copiii între 4 și 12 luni dorm în jur de 12 ore

Ideal ar fi ca aceștia să doarmă aproximativ 15 ore, însă nu se întâmplă mereu așa. Trebuie să te asiguri că îi induci celui mic rutina somnului. În această vârstă copiii sunt suficient de mari pentru activități obositoare, cum ar fi plimbările prin parc și socializarea cu alți copii. Ceste activități sunt benefice, întrucât copilul poate avea un somn mai odihnitor pe timpul nopții și poate adormi mai ușor.

Conform specialiștilor, când se apropie de vârsta de 12 luni, copilul ar trebui să aibă următorul program de somn: 9-10 : somnul de dimineață, 12-14: somnul de prânz , 15-17: somnul de după-masă. Programul și eventualele modificări depind de copil.

Între 1 an și 3 ani copiii pot avea o singură repriză de somn pe zi

După 18 luni, copiii pot renunța ușor la orele de somn de dimineață și pot avea un ciclu de son o singură dată pe zi, după-masa. Această repriză de somn poate dura între 1-3 ore. La această vârstă, copilul ar trebui să beneficieze de 14 ore de somn.

Cel mic nu ar trebui să meargă la culcare noaptea mai târziu de ora 21 și ar trebui să se trezească în jurul orelor 6-8 dimineața.

Între 3-6 ani, reprizele de somn de după-masa sunt mai scurte sau inexistente

Chiar dacă mulți copii în vârstă de 5 ani își păstrează somnul de după-masă, este în regulă și dacă renunță la acest obicei. Copiii cu vârste cuprinse între 3-6 ani ar trebui să se culce în intervalul orar 19-21 și ar trebui să se trezească la 6-8 dimineața.
Așadar, ar trebui să doarmă în jur de 10-12 ore pe zi.

La copiii între 7 și 12 ani ora de culcare poate fi depășită ușor

Având mai multe activități la această vârstă (școală, lecții, joacă) copiii pot să depășească ușor ora de culcare 21 dar să nu se ducă la culcare mai târziu de ora 22. În general, un copil cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani ar trebui să doarmă aproximativ 10-11 ore.

La vârsta (pre)adolescenței copiii au nevoie de 8-9 ore de somn

Între 12 și 18 ani, dorm în general 8-9 ore de somn. Unii dorm chiar mai puțin dar nu este tocmai sănătos. La această vârstă sunt destul de solicitați și astfel au nevoie de suficient somn.

 

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.