Aluniţele: când ar trebui să ne îngrijoreze?

Mai mult sau mai puṭin inofensive, aluniţele sunt o realitate medicală

Cine nu le are, le consideră sexy, poate şi le-ar dori, cine le are, ar vrea să scape de ele si mai sunt cei care, deşi le au, nu le acordă importanţă. Este vorba despre aluniţe. De cele mai multe ori, apariţia lor o considerăm naturală, inofensivă şi nu luăm atitudine, crezând că este un proces normal şi natural. În realitate, lucrurile stau puţin diferit. Primul lucru pe care ar trebui să îl facem când descoperim că a mai apărut una pe corpul nostru, este să dăm fuga la medicul specialist să investigheze harta lor. Vă întrebaţi de ce? Pentru că formaţiunea aceasta banală ascunde un risc major: cancerul. Sintagma “nu mi se poate întâmpla mie” ne poate sabota calitatea vieţii şi chiar sănătatea.

 

Nu mai este mult până ce vara se va instala, iar noi cele care iubim soarele, plaja şi marea, vom da fuga ori de câte ori timpul ne va permite să ne bronzăm repede şi frumos, că doar o piele arămie este mai senzuală şi se asortează la orice ţinută de vară. Atenţie, însă, la felul şi, mai ales, orele la care alegeţi să staţi la soare! Medicii dermatologi ne atrag atenţia că statul la plajă haotic este unul din factorii care provoacă apariţia aluniţelor.

Ce sunt, însă, aluniṭele? Medicul specialist dermatovenerolog Cristina Cotruţa spune că “aluniţele sunt nişte formaţiuni tumorale, în principal, benigne, care apar la nivelul pielii noastre datorită traseului genetic şi expunerii la soare. Mai sunt acele false aluniţe care, de fapt, sunt melanoame apărute consecutiv arsurilor solare sau expunerii nelimitate la solar, adică tumori cutanate maligne, canceroase.”

 

Tot doamna doctor ne învaţă să spunem NU riscurilor inutile. „Nu trebuie să ne expunem la soare în timpul orelor de risc, între orele 13:00 şi 16:00, când riscul de arsuri solare este maxim. Atunci trebuie să purtăm haine de protecţie, să aplicăm creme de protecţie solară cu 20 de minute înainte de expunerea la soare şi la fiecare două ore sau după ce ieşim din apă. Cremele de protecţie solară protejează aluniţa într-o anumită măsură. Restul pielii expusă radiaţiilor ultraviolete rămâne şi putem face un cancer de piele în imediata vecinătate. La solar este bine să nu mergem, întrucât patru şedinţe de solar cresc riscul de a face melanom. Asadar, solarul sub nicio formă nu este indicat.” 

Oricat de mult v-aţi dori să afişaţi o piele cafenie, excludeţi posibilitatea de a căpăta acest bronz la solar sau în bătaia puternică a soarelui din mijlocul zilei. Şi mai există o cale prin care vă puteţi proteja sănătatea înainte de a fi prea târziu: controlul medical.

Semnele care ar trebui să ne îngrijoreze sunt “asimetrie, margini neregulate, multiple culori, diametru mai mare de 5mm, orice modificări care apar la nivelul unei aluniţe într-un mod rapid. Principala metodă prin care este monitorizată evoluţia aluniţelor este harta dermatoscopică a acestora. Presupune fotografiile pe zone ale corpului.”

FOLLOW ME

 

Cum se realizează acest control şi cum arată aluniţele care ar trebui să ne îngrijoreze, vă invit să vedeţi în rubrica pe care am realizat-o în cadrul emisiunii NUMAI DE BINE. Tot în cadrul emisiunii, puteţi afla care este tipologia oamenilor care sunt cei mai expuşi la un diagnostic care trebuie să ne îngrijoreze şi ce trebuie să facem în cazul în care diagnosticul este de melanom, de cancer.

Nu vă îngrijoraţi, medicul specialist dermatovenerolog Konstantinos Koutsioukis ne spune cum putem scăpa de aluniţele inestetice şi ce proceduri sunt indicate dacă se descoperă că avem de a face cu o aluniţă ce prezintă risc de a face cancer. “Din punct de vedere estetic, se recomandă excizia aluniţelor. Doar anumite tipuri de aluniţe pot fi îndepărtate cu laserul sau prin cauterizare, restul aluniţelor fiind recomandate a fi scoase cu bisturiul şi trimise în vederea unui examen histopatologic.”

Care sunt paşii pe care trebuie să îi urmaţi, aflaţi AICI şi nu uitaţi că paza bună trece primejdia rea. Investigarea anulează riscul unor complicaţii medicale. O oră petrecută în cabinetul medicului specialist, măcar o dată pe an, ne scuteşte de suferinţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.