9 MODURI prin care poți verifica dacă îți MIROASE GURA

Potrivit statisticilor, halitoza – sau respirația proastă – îi afectează pe 25-30% dintre oameni. Mirosurile neplăcute ale limbii pot fi cauzate de: igienă orală neadecvată, gura uscată, boli, infecții respiratorii, diete severe, fumat, particule de mâncare de la alimente precum ceapa sau usturoiul, refluxul de acid.

Dacă nu ai probleme cu dinții, gingiiile sau stomacul, dar ai dubii dacă respirația ta e în regulă sau nu, folosește aceste metode pentru a verifica:

1. Linge-ți încheietura interioară

Încearcă să faci acest lucru cu partea din mijloc a limbii, unde se acumulează mai multe bacterii. Așteaptă 5-10 secunde, apoi miroase. Dacă nu îți place, e nevoie să te speli pe dinți și să folosești apă de gură. Nu e nevoie să daci acest lucru imediat după ce te speli pe dinți, va fi neconcludent.

2. Pune-ți degetul mai aproape de rădăcina limbii

FOLLOW ME

Această metodă este mai bună decât prima, dacă reușești să îți pui degetul cât mai aproape de rădăcina limbii. Așteaptă până când saliva se usucă, apoi miroase-ți degetul. Fă acest lucru în timpul zilei, dar nu uita să ai mâinile curate.

3. Respiră într-un pahar de sticlă

Poți să folosești și o cană, un recipient de plastic sau o pungă de plastic. inspiră puternic și apoi expiră încet pe gură, ținând obiectul folosit cât mai aproape de față. După aceea, inspiră din nou repede pe nas. Evaluează apoi rezultatul.

4. Folosește pânză de tifon

Șterge-ți limba cu o bucată mică de pânză de tifon – mirosul pe care îl simți tu e același pe care îl simt interlocutorii tăi. Placa galbenă îți oferă informații despre producerea de sulfide.

5. Îndepărtează placa de pe limbă

Cu ajutorul unei linguri obișnuite, îndepărtează placa de pe limbă și evalueaz-o. Cu cât e mai închisă la culoare, cu atât e mai probabil ca mirosul să fie neplăcut.

6. Testul aței dentare

Folosește o ață dentară ca de obicei, apoi miroase-o. Dacă nu ți se pare suficient, folosește o periuță de dinți.

7. Testul oglinzii

Stai în fața oglinzii și scoate limba cât poți de mult. Dacă pe ea e placă și aceasta e foarte închisă la culoare, s-ar putea să miroasă urât. În acest caz, e nevoie să periezi și să folosești apă de gură.

8. Cere ajutorul unui prieten

Gândește-te la cineva în care ai încredere și cere-i cel mai sincer răspuns. S-ar putea să ai nevoie de ajutor de mai multe ori.

9. Nu uita să-ți evaluezi mirosul gurii

De multe ori, dacă nu afli că îți miroase gura, aroma neplăcută nu va trece. Aceasta s-ar putea totuși să fie temporară, din cauză că ai mâncat ceva picant sau dulce. În această situație, guma de mestecat obișnuită îți va fi un aliat de nădejde.

Amintește-ți, de asemenea, cum poți scăpa de respirația urâtă – periază-ți dinții de două ori pe zi și folosește zilnic ață dentară, elimină bacterile de pe limbă și mergi la dentist de două ori pe an pentru curățare și control.

CITEȘTE ȘI: 10 pași pentru a te spăla pe dinți corect

Știi cum să te speli pe dinți? Bineînțeles că știi! Doar ai făcut asta toată viața. Pui niște pastă pe periuță și îndepărtezi murdăria! Ei bine, se pare că dinții tăi nu vor fi curățați așa ușor. Dentiștii ne tot spun despre metodele potrivite de a te spăla pe dinți, dar noi îi ignorăm, iar metodele incorecte pot cauza probleme cu cavitatea și gingiile. Nu-ți face griji – dacă urmezi sfaturile următoare  vei avea o dantură și o gură curate:

1.       Mai puțin înseamnă mai mult

Cu toții am văzut reclamele. Știi, cele în care pasta de dinți se întinde perfect pe periuță. Totuși, trebuie să folosești numai o cantitate de mărimea unui bob de mazăre de pastă de dinți. Aceasta e suficientă pentru a-și face treaba.

2.       Doi e numărul minim

Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi. Nu uita să îți cureți și limba, deoarece bacteriile acumulate pe ea cauzează respirație urât mirositoare.

3.       Dinăuntru în afară

Cei mai mulți oameni, când se spală pe dinți, se concentrează numai la partea din față. Are sens, nu? Aceasta e partea care se vede. Totuși, e la fel de important să speli și partea interioară. Curăță fiecare dinte separat, cu capătul periuței îndreptat spre gingie.

4.       Regula de trei minute

Un mod de a te asigura că te speli pe dinți cât trebuie e să urmezi „Regula celor trei minute”. Împarte-ți gura în secțiuni și curăț-o pe fiecare dintre ele timp de un minut.

5.       Curăță-ți molarii

Molarii sunt dinții situați foaaaarte în spate. Îi folosești pentru a zdrobi mâncarea delicioasă pe care o consumi, astfel încât să fie mai ușor de înghițit.  Curăță-i folosind mișcarea înainte-înapoi, începând din partea din spate a gurii către față.

6.       Unghiul de 45 de grade

Atunci când te speli pe dinți, așază perii la 45 de grade față de gingie. Nu-ți peria dinții de la stânga  spre dreapta, ci folosește mișcări circulare.

7.       Apa de gură

Atunci când te speli pe dinți, amintește-ți că mai puțin înseamnă mai mult! Acest lucru e valabil și pentru apa de gură. Ia o înghițitură mică și clătește-ți toată gura timp de 30 de secunde înainte de a o scuipa.

8.       Folosește ața dentară

Folosirea aței dentare e la fel de importantă precum perierea dinților. Te vei asigura astfel că toate particulele blocate în spațiul dintre dinți sunt îndepărtate în mod eficient.

9.       Alege o pastă de dinți care conține fluor

Aceasta îți întărește dinții și previne deteriorarea dinților.

10.   Aruncă ce e vechi, ia-ți lucruri noi

Periuța de dinți nu este nemuritoare. Ca orice unealtă, au și ele o durată de viață și se uzează după fiecare spălare. Dentiștii recomandă să îți schimbi periuța de dinți la fiecare 3-4 luni (sau atunci când perii încep să se depărteze).

Folosește aceste sfaturi și intră în lupta împotriva igienei orale incorecte și a respirației urât mirositoare.

Citește și:  7 greșeli de îngrijire care îți dăunează sănătății

Regulile de igienă și îngrijire personală nu sunt atât de dificile, dar se întâmplă adesea să greșim. Aceste mici greșeli ne pot afecta nu numai înfățișarea, ci și sănătatea. Iată câteva dintre cele mai obișnuite greșeli și ce trebuie să știi ca să le eviți:

1. Ne acoperim gura cu mâna atunci când strănutăm sau tușim

Atunci când îți acoperi gura cu mâna când strănuți sau tușești, îi ajuți pe microbi să treavă pe pielea feței. Prin urmare, pielea se irită, se înroșește și pot să apară alte probleme. E periculos mai ales în caz de infecție, deoarece dacă îți freci ochii cu mâinile, pleoapele se pot inflama. Așadar, acoperă-ți gura cu o batistă sau cu un șervețel sau, dacă nu ai nimic altceva la îndemână, cu cotul.

2. Ne tăiem unghiile cu forfecuțe

Unghiile sunt formate din straturi suprapuse. Atunci când folosești forfecuța, structura unghiei se defomează și unghia începe să crească în carne și să devină sfărâmicioasă. Dacă trebuie să tai mult din unghii, folosește o unghieră și apoi o pilă. În celelalte cazuri, folosește doar pila, pentru a ajunge la lungimea dorită.

3. Aplicăm creion de ochi pe pleoapa inferioară

Pe vârful creionului de ochi există bacterii care pot trece în mucoasă, provocând infecții. Conținutul său, amestecat cu lacrimile, creează condițiile favorabile pentru apariția lor. Dacă vrei să accentuezi pleoapa inferioară, creează mai bine niște umbre.

4. Ne curățăm nasul cu degetele

Pe degete există microbi care, ajungând în mucoasa nasului, pot provoca inflamații. Acest lucru e periculos mai atunci când ai nasul înfundat, deoarece infecția cavității nazale poate ajunge în fosele nazale și poate provoca sinuzită.

5. Ne spălăm cu gel de duș în fiecare zi

Pe suprafața pielii trăiesc și bacterii benefice care ne protejează de infecții și ne ajută să menținem nivelul natural de umiditate. Folosirea zilnică a gelului de duș distruge această barieră; organismul devine mai vulnerabil la diferite boli, iar uscarea pielii poate provoca eczema. Doar partea inferioară a corpului și subrațul trebuie să fie spălate zilnic cu săpun. Spală-te cu gel de duș peste tot o dată la două zile.

6. Folosim prea multă pastă de dinți

Excesul de pastă de dinți poate face perii să alunece prea tare pe suprafața dinților, calitatea periajului fiind redusă drastic din această cauză. Cantitatea recomandată de pastă de dinți pentru adulți e de mărimea unui bob de mazăre, iar pentru copii de mărimea unui bob de orez.

7. Folosim prea mult balsam de păr

Balsamul de păr are o textură groasă, cauzată de silicon și alți componenți a căror funcție e de a oferi strălucire părului. Dacă aplici prea mult balsam, părul se va usca rapid. Dacă produsul trece prin scalp, porii se astupă, ceea ce cauzează păr murdar și creștere lentă. Cantitatea potrivită de balsam de păr este o picătură de mărimea unei monede. De asemmenea, nu-l folosi pe tot părul, ci numai pe vârfurile uscate și despicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.