7 simptome pe care nu trebuie să le ignori vreodată

Durerea în piept, amețelile sau hemoragia sunt semne clare că trebuie să vezi un doctor. Unele simptome, însă, sunt foarte ușor de ignorat – mai ales dacă vin și pleacă. Totuși, există circumstanțe care pot dezvălui probleme de sănătate mai grave.

  1. Pierderea în greutate fără efort este un vis pentru multe dintre noi. Atunci când pare prea frumos ca să fie adevărat…, probabil chiar așa e. Consultă doctorul dacă ai pierdut 5% din greutate în ultimele 6 până la 12 luni fără să schimbi nimic la stilul tău de viață. Factori care pot accelera acest proces includ cancerul, depresia, diabetul, hipertiroidia.
  2. Durerea de stomac fără motiv aparent. Dacă poți explica durerea de stomac prin prisma indigestiei, a constipației sau a unei infecții a tractului digestiv, poți fii liniștită. Dacă durerea persistă mai mult de 3 zile, este asociată cu o lovitură sau este însoțită de greață și vomă, mergi imediat la doctor.
  3. În general, simți cum rămâi fără respirație după efort fizic prelungit, când ai astm sau bronșită sau ești la altitudine mare. Așadar, dacă ai aceeași senzație neplăcută când nu faci vreo activitate fizică intensă sau dacă observi că buzele și degetele s-au învinețit, trebuie să consulți un medic.
  4. O migrenă după o zi stresantă de muncă, în perioada menstruației sau asociată cu prea puțină odihnă nu e ceva neobișnuit. Dacă ai dureri de cap însoțite de amorțeală, amețeală, confuzie sau chiar febră, alergie și greață, trebuie să cauți ajutor specializat. Acest lucru se aplică mai ales dacă analgezicele comune nu aduc rezultatul scontat.
  5. Febra este semnalul de alarmă intern când te lupți cu o infecție. Din fericire, în majoritatea cazurilor, temperatura corpului crește doar cu 2-3 grade. În cazuri mai grave, termometrul va arăta >40 de grade Celsius,  semn că trebuie să apelezi la doctori. Același lucru se aplică dacă febra durează mai mult de trei zile, este însoțită de deshidratare, confuzie, halucinații.
  6. Nu-ți potolești setea oricât de multă apă bei. Într-o zi călduroasă de vară, s-ar putea să ai nevoie de o cantitate mai mare de apă până ce organismul este hidratat complet. Dacă observi și picioare umflate, pe lângă sete, și ai început să iei rapid în greutate, ar putea fi vorba de probleme cardiace sau renale. Totodată, aceasta poate fi cauzată și de un tip de diabet. Consultă medicul imediat, în special dacă ai grețuri, amețeli și oboseală.
  7. Ai dureri musculare serioase chiar și atunci când nu faci sport. Este normal să simți disconfort la câteva ore după exercițiile fizice, ba chiar și la 2 zile de la ultima sesiune de fitness. Ce nu este normal? Durerea să-ți cuprindă tot corpul, să te simți din ce în ce mai slăbită iar culoarea urinei să se schimbe (nuanță închisă). Acestea sunt simptomele rabdomiolizei, sindromul distrugerii țesutului muscular, care aduce cu sine eliberarea în organism a unei toxine (mioglobină). Netratat, acesta poate duce la insuficiență renală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.