3 pași pentru a te relaxa în 10 minute

3 pași pentru a te relaxa în 10 minute

Nu-i așa că și voi auziți des, mult prea des, exclamându-se în jurul vostru sau către voi celebrul: “Relaxează-te!”? Automatism sau nu, ironia face că, într-o lume în care ne îndemnăm obsesiv si repetitiv unii pe alții să ne relaxăm, tot mai puțini dintre noi știu cu adevărat ce este relaxarea, cum ne-o inducem, cum o îmbrățișăm, cum alegem să o integrăm în ființa, în mentalul, în existența noastră zilnică.

3 pași pentru a te relaxa în 10 minute

Căutând să aflu mai multe despre ideea de relaxare, dar, mai cu seamă, despre tehnicile care ne aduc în acest punct binecuvântat, am mers să-l vizitez pe Yosef Gavriel Peisakh, bioterapeut, un profesionist desăvârșit și un om tare drag mie. Primul său sfat pentru o relaxare profundă și eficientă începe, desigur, cu…liniștea: “Este necesară o izolare într-un mediu liniștitor, fie într-o încăpere unde te vei afla singur, fie în natură: în parc, pe plajă, la munte. Atmosfera trebuie să fie una plăcută, ziua însorită, iar temperatura între 17 și 28 de grade Celsius”, mi-a spus Yosef. Este important să știm, deopotrivă, că “starea de relaxare presupune, la nivel fizic, relaxarea corpului, și la nivel psihic-mental/emoțional o liniștire a gândurilor și a emoțiilor. Această stare se obține doar atunci când ritmul cerebral se încetinește la sub 14 vibrații pe secundă. Combinația între relaxarea corpului și a minții duce la relaxare. Relaxarea în sine se obține treptat și se parcurge în mai multe etape, ca să ajungem într-o stare (profundă) de relaxare în timp scurt trebuie să exersăm niște tehnici specific”, mi-a explicat cald și convingător același Yosef.

Și pentru că am ajuns la tehnici specifice, iată mai jos câțiva pași pe care Yosef ni-i recomandă pentru a atinge starea de relaxare completă într-un timp aproape record.

Pasul 1 – Respiră profund.

  1. Stai relaxat pe scaun cu spatele drept și cu mâinile pe lângă corp.
  2. Lasă sângele să ajungă la degetele mâinilor și inspiră și expiră lejer, cu mult calm. O respirație profundă îți va ajuta corpul să se relaxeze. Poți chiar să închizi ochii dacă dorești.
  3. După ce inspiri, ține-ți respirația pentru 3-4 secunde, după care expiră încet.
  4. Repetă al treilea pas pentru aproximativ 5 minute.

Pasul 2 – Vizualizează. 

  1. Închide ochii și imaginează-te cum….
  2. Vizualizează că……..

Pasul 3 – Autoîncurajează-te.

FOLLOW ME

Acest proces poate fi văzut ca asocierea unei situații cu un rezultat pozitiv. Puterea minții este, într-adevăr uimitoare, iar aceia care au o experiență pozitivă își pot construi încrederea pe baza acelei experiențe.

Cum începi şi cum închei ziua relaxat(ă)?

Cum începi şi cum închei ziua relaxat(ă)?

Şi pentru ca elementele fundamentale pentru o stare de bine sunt legate de modul în care ne începem si cum ne încheiem ziua, iată ce putem face dimineaṭa pentru a da startul unei zile sub auspiciile relaxării:

  1. Dă-te jos din pat cu cel puțin 20 de minute înainte de răsărit.
  2.  Fă un scurt exercițiu de respirație sau o scurtă meditație.
  3.  Bea un pahar de apă caldă cu lămâie, pe stomacul gol.
  4.  Spală-te pe față cu apă rece.
  5.  Masează-ți urechile. Masajul urechii este o binefacere pentru întregul corp. Începe cu vârful urechii și folosește degetul mare și indexul pentru a masa marginea, coborând încet spre lobul urechii. Durează 5 minute și nu necesită efort din partea voastră.
  6.  Fă un exercițiu fizic.
  7.  După ce termini dușul, rămâi timp de câteva minute, dacă reușești, sub un jet de apă rece. Acest lucru ajută la tonificarea pielii și îṭi activează circulația. Tonusul matinal va face minuni pe parcursul zilei.
  8.  Un mic dejun sănătos este vital. Ia micul dejun înainte de ora 10.
  9.  Ceașca de cafea. Mirosul de cafea poate fi un stimulent bun pentru a începe ziua.

  Iar seara….

  1. Stabilește-ți o rutină de culcare. Poți include aici o meditație, o rugăciune, o carte ușoară sau alte activități potrivite.
  2. Culcă-te și trezește-te devreme.
  3. Evită televizorul, calculatorul și vorbitul la telefonul mobil, chiar înainte de culcare. Evită sunetul puternic în timp ce dormi.
  4. Evită formele de mișcare obositoare cu 1-2 ore înainte de a te aşeza în pat.
  5. Nu te culca cu stomacul gol. Sau plin. Unele alimente favorizează un somn ușor: cele clasice, precum ceaiul de mușețel sau laptele cald, dar și altele mai puțin cunoscute ca bananele, migdalele, cartofii.
  6. Evită cafeaua, țigările și alcoolul cu 1-2 ore înainte de culcare.
  7. Păstrează dormitorul în întuneric.
  8. Fă o baie caldă înainte.
  9. Temperatura potrivită. 16-19° C par a fi cel mai potrivite (dormind în pijama și acoperit(ă) cel puțin cu o pătură).

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.