4 reguli pe care să le respecti cu sfințenie când mergi cu copiii la plajă

4 reguli pe care să le respecti cu sfințenie când mergi cu copiii la plajă

De foarte mult timp am stat și am urmărit ce fac părinții când merg la plajă cu copiii. Evident, cei mai mulți dintre ei sunt responsabili și stau la plajă până la orele 10 AM și 5 PM, așa cum este indicat și pentru adulți. Cu toate acestea, am văzut și părinți care nu țin cont de sfaturile medicilor și fac exact invers, fără a conștientiza pericolul la care își expun prichindeii. Chiar recent, am văzut la TV o știre despre acest subiect și m-a intrigat răspunsul unei mămici care la orele prânzului stătea la plajă cu copilul. La întrebarea reporterului de ce stă la soare cu cel mic, mama a răspuns că îi place să se bronzeze și să stea la plajă. Hello!! Doamnă, plăcerea și sănătatea, în acest caz nu prea merg împreună!

Unde mai pui că majoritatea părinților își lasă copiii dezbrăcați pe plajă. Să nu poarte costum de baie sau slip, este o alegere cât se poate de greșită.  Medicul pediatru Daniela Preoteasa spune că „atunci când lăsați copilul gol la plajă, fie că sunteți pe plajă, la piscină sau oriunde în spațiul public, pot apărea traumatisme ale organelor genitale externe cu pietre ascutite, scoici. Pătrunderea nisipului, a diferitelor obiecte cu dimensiuni mici în caile urogenitale, conduce la iritarea și infectarea organelor genitale și pot apărea inclusiv eventuale complicații severe.”

3 motive pentru care nu este indicat să lași copilul gol la plajă

  • poate dezvolta infecţii genital
  • poate contacta ouă de helmiţi
  • poate primi traumatisme

Medicii spun că este periculos pentru fetițe să nu poarte chiloței pe plajă deoarece pot contacta diferite infecții:

  • cistite
  • uretrite
  • vulovaginite
  • pielonefrite, în cazuri mai grave

Pentru băieții care nu poartă chiloței, specialiștii atrag atenția asupra riscului supraîncălzirii testiculelor în scrot, care este inevitabil. Asta poate cauza alte neplăceri și dereglari ale spermatogenezei când va fi adult. Nu mai vorbim și de riscul accidentării zonelor genitale din cauza pătrunderii de corpuri străine, atât în cazul fetițelor, dar și al băiețeilor. Lasați fără slip sau costum de baie, pot apărea leziuni cauzate de părticele de scoici, pietricele, murdărie din apă și de pe plajă.

Medicul pediatru spune că „părinții trebuie să aibă în vedere, înainte de a lăsa copiii dezbrăcați” și motivele psihologice, pentru că și aceastea sunt foarte importante pentru dezvoltarea celor mici:

FOLLOW ME

  • nu trebuie indus copiilor sentimentul de rușine, culpă în discuțiile referitoare la sex și sexualitate, dar nici nu este recomandat să fie încurajați în exhibiționism
  • purtarea slipului, la fel ca parinții, face parte din procesul de educație al copilului, îl ajută să se maturizeze psihologic, în sensul că trebuie să își controleze necesitățile fiziologice
  • copii sunt curioși să exploreze propriul corp și să facă comparații cu alți copii și/sau adulți, dar acesta nu este un motiv să fie abuzați prin exces de nuditate
  • nu trebuie neglijat nici riscul de încurajare a pedofiliei prin expunerea fără slip la plajă
  • există riscul că, sub influența civilizației moderne obsedată de sex, copii să devină curiosi și să experimenteze diferite practici sexuale

keep-calm-and-stay-safe-in-the-sun-4-6913354

Revenind și la problema expunerii prelungite la radiațiile ultraviolete UVA, specialiștii spun că acestea pot duce în timp la apariția cancerului de piele. Pericolul este foarte mare, iar efectele apar și după 20 de ani.

Tot medicul pediatru Daniela Preoteasa atrage atenția că „pentru protejarea pielii copilului de radiațiile solare, ar fi recomandată chiar purtarea unui tricou, nu numai a slipului.”

3 reguli pe care trebuie să le păstrăm cu sfințenie, dacă vrem să nu ne afecteze UVA

  1. NU expunem la soare copiii între orele 10 am– 6 pm deoarece în acest interval, concentrația de ultraviolete este maximă. Este valabil și pentru adulți, nu doar pentru copii.
  2. Copilul trebuie protejat cu un preparat fotoprotector, trebuie să aibă înscris pe flacon ca asigura protectie atât împotriva UVA, dar și împotriva UVB.
  3. Hidratarea este vitală împotriva apariției insolației. Când stăm la plajă, avem grijă să le oferim celor mici apă plată, sucuri naturale din fructe și fructe. Cele mai recomandate sunt caisele, piersicile, pepenii.

Așadar, dragi părinți, nu uitați că dincolo de plăcerea de a sta la soare, de a vă bronza, de a vă bălăci în apă, alături de cei mici, trebuie să vă gândiți la consecințele deloc de neglijat pe care le aduc inevitabil aceste ore petrecute la plajă când soarele topește tot ce prinde în cale.

Și încă ceva: atunci când cei mici insistă să mai stați 5 minute la plajă, gândiți-vă dacă sunt doar 5 minute și dacă nu cumva acelea pot face diferența dintre sănătate, viață și riscurile pe care vi le asumați.

PS: Bucurați-vă de vară în mod responsabil! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.