3 simptome care trădează „boala mâinilor murdare”

3 simptome care trădează "boala mâinilor murdare"

dsc_0028-1024x678-5375316

Încă de la începutul anului, am fost bombardaţi cu ştiri despre „boala mâinilor murdare”. Sub această denumire este cunoscută hepatita virală de tip A. Şi NU puţine au fost cazurile cu care medicii s-au confruntat.

Ca să înţelegem cât de gravă este situaţia, cum recunoaştem simptomele, cum prevenim, dar şi cum tratăm, am stat de vorbă cu dr. Radu-Cristian Tudose, Medic Primar în Medicina de Familie.

Încă de la începutul discuţiei, medicul a ţinut să atragă atenţia că „mai ales în această perioadă, se înregistrează multiple îmbolnăviri din cauza lipsei de igienă, mâinile murdare constituie o sursă principală de îmbolnăvire, iar spălatul pe mâini reprezintă baza educației sanitare, precum și premisa păstrării sănătății, la orice vârstă.”

„Boala mâinilor murdare” este denumirea populară a hepatitei virale de tip A„Aceasta este o inflamație acută a ficatului, produsă de unul dintre virusurile hepatice, primul care a fost identificat. Evoluția acestui tip de hepatită este de tip acut, adică se vindecă fără să se cronicizeze. Acest lucru nu face ca boala să fie mai puțin periculoasă sau să fie de ignorat”, spune domnul dr. Radu-Cristian Tudose.

Virusul hepatitei virale de tip A se transmite prin mecanism fecal-oral. Poarta de intrare este digestivă, iar sursa este reprezentată de apa sau un aliment contaminat cu acest tip de virus.În timpul infecției, organismul elimină virusul atât prin urină cât și prin fecale.

Domnul dr. Radu-Cristian Tudose atrage atenţia asupra faptului că „în prevenirea îmbolnăvirii de hepatită virală de tip A este nevoie, pe lângă măsurile luate de oamenii sănătoși, și prevenirea răspândirii bolii printr-un comportament adecvat legat de gestionarea reziduurilor biologice. Este foarte important de precizat că boala evoluează de obicei în focare epidemice.”

FOLLOW ME

dsc_0019-1-1024x678-1558912Sunt afectate, mai ales:

  • persoanele care ignoră regulile elementare de igienă
  • colectivitățilecare sunt constrânse să consume apă din surse care nu pot fi verificate

Medicul recomandă ca „în cazul în care avem în preajma noastră un bolnav de hepatită A, deja diagnosticat, este important să ne reamintim mecanismul de transmitere a bolii și să păstrăm o igienă strictă, fără să utilizăm vesela sau alte obiecte care au fost folosite înainte de pacientul bolnav.  Din fericire, prevenirea îmbolnăvirilor cu hepatita virală de tip A se poate face și prin vaccinare, la orice vârstă.”

L-am întrebat pe domnul doctor care sunt simptomele acestei boli. Am aflat că debutul hepatitei virale A este polimorf. „Ficatul, pe lângă faptul că este cel mai mare organ din organism, este și unul fără de care nu se poate trăi, iar afectarea lui, prin orice mecanism, inclusiv prin cel al infecției virale creează mari probleme de sănătate. De obicei, semnul de afectare hepatică recunoscut de întreaga populație este icterul, îngălbenirea pielii și a mucoaselor.”

Simptomele pot să sugereze afecțiuni:

  • osteo-articulare (debutul pseudo-reumatismal)
  • respiratorii (debutul pseudo-viral)
  • mai frecvent gastro-intestinale (pseudo-ulceros)

În toate cazurile, starea generală a pacientului se agravează rapid, pe primul plan fiind fatigabilitatea (oboseala accentuată), însoțită de toleranță digestivă scăzută, mai ales la alimentele care se digeră cu dificultate, sau cu conținut crescut de conservanți sau coloranți (foarte cunoscutele „E-uri”).”

Ca măsură de prevenţie, părinții trebuie să aibă grijă, în primul rând să-și vaccineze copii și împotriva hepatitei virale A.

„Acest vaccin, spre deosebire de cel pentru hepatita de tip B, care este inclus în schema obligatorie de vaccinare, este unul opțional. Dacă vaccinarea nu a fost efectuată iar copilul a fost într-o comunitate în care au existat cazuri de hepatita virală A, și prezintă semne de afectare a stării generale, chiar înainte de a se îngălbeni, trebuie să se adreseze de urgență medicului infecționist, care să precizeze, prin minime investigații paraclinice suspiciunea de contaminare cu virus hepatic A, și să se administreze ser specific, pentru a preveni dezvoltarea bolii. Dacă însă boala s-a instalat, copilul în primul rând trebuie să fie scos din comunitate, cu avertizarea acesteia privind afecțiunea prezentă, și instalarea unui regim de cruțare de orice suprasolicitare.”

dsc_0027-1024x678-1017936

Este foarte important de precizat faptul că NU EXISTĂ TRATAMENT pentru hepatita virală de tip A. În consecință, trebuie așteptat ca organismul singur să elimine virusul, iar funcția hepatică se susține doar cu o alimentație corectă, hiperproteică și discret hipercalorică, dar ușor digerabilă. Se vor administra medicamente doar pentru a trata eventualele complicații, dar având grijă la riscul de hepatotoxicitate al acestora. Deși nu și-a dovedit întru totul utilitatea, vitaminoterapia este administrată în majoritatea cazurilor. Este preferabil ca elementele nutritive necesare refacerii structurii ficatului să se obțină dintr-o alimentație corectă și mai puțin din grupa așa-ziselor medicamente hepatotrofice și hepatoprotectoare” după cum ne spune domnul doctor Radu-Cristian Tudose, Medic Primar în Medicina de Familie.

Cu aceste informaţii, dragii mei, sper că am lămurit măcar un singur lucru: IGIENA ŞI CURĂŢENIA NE SALVEAZĂ VIAŢA.

Sănătate bună şi linişte vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.