Iarba care scade măsura hainelor: cum am învăţat să iubesc ŞTEVIA

Iarba care scade măsura hainelor: cum am învăţat să iubesc ŞTEVIA

Trebuie să vă mărturisesc că niciodată nu am fost mofturoasă la mâncare. Bine, dacă staţi de vorbă cu mama… dar mai bine nu staţi pentru că o să vă spună că alta mai rea ca mine nu s-a născut, nu se poate naşte şi nici nu se va mai naşte 😀

Dar voi trebuie să mă credeţi pe cuvânt că, de când m-am mărit, am mâncat orice. Mai ales legume şi fructe. Tot ce înseamnă sănătos, proaspăt şi, mai ales, verde. Ei bine, cu toate acestea, niciodată nu am putut suporta ștevia. Am mâncat de câteva ori mâncare gătită de ștevie şi mi-a fost de ajuns. Nu îmi place şi punct!

Pardon, nu îmi plăcea. La trecut. Acum, pur şi simplu o ador.

Regina verdeţurilor, e suprema plantă pe care o caut de fiecare dată când merg la piaţă. Şi soacra mea îmi aduce de fiecare dată când ne vizitează. Ștevia a devenit un fel de „iarbă preţioasă”.

profil-3-1024x683-9849553

Ce s-a întâmplat? De unde schimbarea?

Responsabilă, în modul cel mai frumos, este doctorul Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriție şi boli metabolice. M-am întâlnit cu ea şi povestind despre faptul că, odată cu primăvara putem să mâncăm verdeţuri, începem să le enumerăm şi ajungem la….banala ștevie.

FOLLOW ME

Nu apuc să îi spun că mie nu îmi place, că Simona începe să îmi spună cât de minunată este: „Ştevia este una dintre verdeţurile cele mai folosite în anotimpul verde, primăvara. Este cunoscută încă din Antichitate pentru numeroasele proprietăţi ale sale: de control glicemic, al colesterolului, dar mai ales pentru proprietatea de îndulcire a acesteia. Era folosită încă din vechi timpuri pentru îndulcirea băuturilor diverse”.

Hmm.. dacă în Antichitate era folosită, o fi ceva de ea…gândesc eu suspicioasă. Dar cum să o mestec când mi se pare aşa…gelatinoasă? Câhhh…

Prea dulce ca să o pregăteşti ca pe o mâncare gătită cu ceapă şi ulei. Evident, îmi treceau prin cap toate motivele ca să o resping cu toată fiinţa mea. Dar nici Simona nu se lăsa şi îi mulţumesc încă odată pe această cale pentru că mi-a „deschis” ochii.

Simona Carniciu spune că „are avantajul că are foarte puţine calorii, ca şi carbohidraţi, care, acesţia din urmă, având o structură diferită de alţi carbohidraţi, oferă proprietăţi diferite, îndulcind de 40-300 ori mai mult decât zahărul.”

Cu alte cuvinte, planta aceasta de care eu nu prea am vrut să aud, este chiar foarte bună, mai ales pentru disperaţii după dulciuri, aceştia ca mine, care ar ţine cură de slăbire cu prăjituri 😀

  • conţine zaharuri de bună calitate
  • poate regla nivelul zaharului din sânge
  • elimină pofta de dulciuri
  • reduce pofta de mâncare
  • potoleşte foamea

Credeţi că mai este nevoie să spun ceva? 😀

Medicul Simona Carniciu subliniază că „bogăţia acestei verdeţuri constă şi în abundenţa în fitonutrienţi, precum sterolii sau antioxidanţii, fiecare cu proprietăţi importante pentru un stil de viaţă echilibrat şi sănătos. Kampferolul, de exemplu, reduce considerabil riscul de cancer pancreatic, etc. acidul clorogenic reduce absorbţia intestinală a glucozei, un plus important pentru persoanele diabetice.”

Şi beneficiile nu se opresc aici:

  • scade tensiunea arterială
  • ceaiul de ştevie este folositor in gingivite şi abcese dentare
  • previne indigestia
  • ajută în arsurile stomacale
  • creşte imunitatea
  • previne anemia

„Ca orice plantă verde, ea trebuie preparată cât de repede după ce este culeasă, sau poate fi uscată şi folosită ca îndulcitor, în cantităţi mici pentru diferite preparate. Este o excelentă opţiune pentru smoothie sau pentru ciorbe”, este de părere dr. Simona Carniciu.

Recunosc, gătită nu am putut să o mănânc, dar am descoperit o reţetă absolut delicioasă pe care o recomand tuturor celor care vor să îşi păstreze sănătatea, dar mai ales celor care vor să slăbească: frunzele de ştevie se spală bine cu apă rece, se taie mărunt, se adaugă zeamă de lămâie şi ulei de măsline. Gustul nu diferă cu mult de cel al spanacului sau al salatei, însă rezultatele se văd imediat la măsura hainelor.

Şi o folosesc şi la ciorbe, unde mi se pare mai gustoasă ca nicio altă plantă.

PS: Am observat că nici nu mai întorc capul după vitrinele cu prăjituri, care îmi ies în cale mai ceva ca ciupercile după ploaie. Acum, de este datorită proprietăţilor şteviei sau dacă totul pleacă din creierul meu, nu ştiu sigur, cert este că rezultatele sunt cele pe care le aşteptam 🙂

Poftă bună la sănătate!

0 comentarii pe “Iarba care scade măsura hainelor: cum am învăţat să iubesc ŞTEVIA

  1. ANGELO says:

    Am diabet de 6 ani pe insulina mananc ciorbe de stevie toata vara da de diabet insulinodependent nu scapi de diabet DOAR CU TRANSPLANT DE PANCREAS CU UNUL DE PORC CA SUNT COMPATIBILE LA TOTI OAMENI PANCREASUL DE PORC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.