12 întrebări de la voi primesc răspuns de la medic

Am primit o serie de întrebări de la femeile însărcinate care mă urmăresc și așa cum am promis, am revenit cu răspunsul specialistului. La toate curiozitățile voastre a răspuns Dr. Doina Mihăilescu de la Regina Maria, cea care îmi supraveghează și mie sarcina.

1. Mi-au apărut pete pe față. Le pot trata?

În timpul sarcinii apare în mod normal o depigmentare a feței și nu numai, inclusiv a tegumentelor la nivelul abdomenului abdomenului. Nu tratăm petele apărute în timpul sarcinii, pentru că sunt normale și după naștere, vor dispărea.

2. De ce simt că nu mai pot respira?

În ultimul trimestru de sarcină apare din când în când acel sindrom de cavă, care reprezintă o compresie a uterului mărit pe vena cavă, care duce sângele înapoi la inimă și care dă acea senzație de sufocare pe care gravidele o simt cu predilecție în trimestrul 3. De aceea este indicat lateral, de

3. Sunt obosită, dar nu pot să dorm. Ce să fac?

FOLLOW ME

Din păcate nu avem remediu pentru această problemă, nici măcar naturist. Este indicat ca gravida să încerce să aibă 7-8 ore de somn care o ajută și pe ea și în același timp și sarcina să evolueze cum trebuie. Aș recomanda să dormi ori de câte ori este nevoie, chiar dacă este în timpul zilei, cumula cu orele de noapte. Aerisește bine camera, poartă haine lejere, comode, hidratează-te și încerarcă să ne simțim cât mai confortabil pentru a reuși să adormi.

4. Pot sta la soare dacă sunt însărcinată?

Da, femeile însărcinate pot merge la plajă, dar să aibă burtica acoperită și să nu se expună în orele de vârf.

5. De ce am uneori amețeli?

Amețelile pot fi date de scăderile de tensiune și glicemie, de aceea graviduțele trebuie să se hidrateze cât mai bine, să aibă ceva de ronțăit întotdeauna (un biscuite, un măr) pentru a nu scădea glicemia. Sunt firești pe timpul sarcinii.

6. De ce am cârcei în zona gambei?

În general reprezintă o lipsă de magneziu, de aceea este indicat să luăm supliment de magneziu pe parcursul sarcinii.

7. Pot să port centura de siguranță?

Este bine să o purtăm, iar dacă simțim disconfort, putem apela la centurile de siguranță destinate gravidelor, care nu provoacă disconfort.

Mai multe despre acest subiect găsiți aici: https://elacraciun.ro/purtam-sau-nu-centura-de-siguranta-in-timpul-sarcinii/

8. De o săptămână îl simt pe bebe zilnic, ca niște fluturași în stomac și câteodată mici pulsații, însă de 2 zile nu prea îl mai simt. Încerc să nu mă îngrijorez, dar parcă totuși o fac. Sunt la prima sarcină.

Când nu mai simțiți bebele mișcând în ritmul în care sunteți obișnuită este cazul să vă adresați medicului care vă supraveghează sarcina.

9. În sala de naștere, poate participa și soțul?

Da, în sala de naștere poate participa și soțul, dacă asta este dorința mamei. Mama ar trebui să fie cea care se simte confortabil în timpul nașterii, așa că ar fi bine să i se asculte dorințele în ceea ce privește asistarea la naștere. Cel mai bine este să discutați între voi foarte serios pentru ca tăticul să știe la ce să se aștepte.

10. Cum se tratează în timpul sarcinii răceala?

Răcelile în timpul sarcinii sunt frecvente și nu sunt de neglijat. Este indicat să se facă tratament cât mai noninvaziv, siropuri, ceaiuri, vitamina c, antioxidanți tocmai pentru a nu periclita sarcina. Se tratează răceala în timpul sarcinii, iar în cazul în care este nev de antibiotic se poate apela la acesta, pentru că există clase de antibiotice permise gravidelor.

11. Sunt însărcinată în 5 luni și am programată o vacanță ce implică multe ore în autocar, cu pauzele de rigoare, și vreau să întreb doctorul la următorul control, dar până atunci am zis să mă interesez dacă sunt contraindicații în a sta mai mult timp în fund pe scaun.

Mersul în mașină să nu fie mai lung de două ore fără pauză. Se poate călători și cu autoturismul și cu autocarul, dar cu pauzele de rigoare. În trimestrele 1 și 2 dacă nu este o sarcină cu risc atunci călătoriile sunt permise fără probleme, în trimestrul 3 este indicat să se stea într-o poziție de preferat o poziție cât mai confortabilă, fără a pune presiune pe burtică, tocmai pentru a nu duce la apariția contracțiilor.

Mai multe detalii pe subiect, găsești aici: https://elacraciun.ro/ce-trebuie-sa-stie-o-femeie-insarcinata-cand-pleaca-in-vacanta/

12. Se poate face detoxifiere în timpul sarcinii? Dacă da, cum? Ps… mi-a recomandat ginecologul.

Nu se face sub nicio formă în timpul sarcinii, pentru că toxinele ajung la bebeluși.


Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.