10 metode prin care să înveți să nu te mai lași afectat de jigniri

De multe ori ai impresi că totul și toți sunt împotriva ta, deoarece niciodată nu iese cum te-ai așteptat. De aceea, trăiești și cu impresia că unii oameni vor să te rănească și ești deseori cuprins de sentimente negative. Dar resentimentele sunt distructive: complică viața și te rănesc. Iată câteva moduri în care te poți elibera de ele:

1. Amintește-ți că realitatea nu se adaptează așteptărilor tale, iar nimeni nu îți datorează nimic

În mod subconștient, crezi că ți se datorează ceva. Te aștepți să trăiești într-o lume a înțelegerii, aprobării, ușilor deschise, darurilor generoase și a ciocolatei gratuite. Și când vezi că nu se întâmplă, ești foarte ofensat.

Dar nimeni nu îți datorează nimic. Fiecare are o pseudo-realitate pictată cu propriile așteptări.

Dar amintește-ți că nimeni nu trebuie să răspundă așteptărilor tale – și viața va deveni
mult mai ușoară și mai plăcută. A fi mulțumit de darurile neașteptate ale destinului este mult mai util decât să te superi pe imposibilitatea de a obține ceea ce vrei.

2. Nu dramatiza

FOLLOW ME

Cu toții exagerăm, distorsionăm și dramatizăm un eveniment care nu ne-a fost pe plac sau pe măsura așteptărilor.  Încearcă să înțelegi ce s-a întâmplat și de ce ești atât de rănit,dar fără a implica emoțiile, fiind cât mai rațional..  Încearcă să vezi imaginea de ansamblu. Ți se va dovedi adesea că acesta este un set de acțiuni neutre, care nu au fost plasate cu intenția de a te ofensa.

3. Tradu cuvintele care ți se par ofensive într-un limbaj normal

Ți s-a spus ceva neplăcut, poate pe un ton ridicat. Înceacă să traduci asta pe limba ta și descoperă că de multe ori poți vorbi limbi diferite cu cineva care are un limbaj obscen. Iar în cazul acesta, nu trebuie să te enervezi, ci să-ți pară rău pentru el.

4. Nu îi lua în serios pe cei care te jignesc

Îi iei prea în serios pe cei care îți vorbesc urât și îți fac lucruri neplăcute. Te simți jignit pentru că tu crezi că ai de-a face cu oamenii inteligenți și adulți. Dar de cele mai multe ori nu este așa.

Încearcă să-ți imaginezi că abuzatorii tăi sunt nerezonabili și prea puțin dezvoltați, iar să le asculți părerea este un comportament nebunesc. Privește-i ca pe niște copii mici care vor să atragă atenția.

5. Imaginează-ți că de la momentul supărării de astăzi au trecut mulți ani. Vei avea încă resentimente?

Exagerezi semnificația momentului. Ți se pare că aceasta este pentru totdeauna, că rușinea nu va trece, iar nemulțumirea nu va fi uitată. Dar cât de multe infracțiuni din trecut îți poți aminti acum? Cel mai probabil, astăzi înțelegei că ai suferit atât de mult în trecut din cauza impulsului de moment și regreți acum.

Imaginează-ți că te uiți la resentimente dintr-un viitor îndepărtat. Și sigur experiențele de astăzi îți vor părea lipsite de sens și că nu merită nervii tăi.

6. încearcă să-l înțelegi pe cel care îți face rău

Adesea, cineva care încearcă să te rănească, suferă la rândul său de resentimente ascunse.  Poate că el te invidiează sau se confruntă cu propriile sale probleme interioare. Încercă să înțelegei o persoană care este furioasă sau nepoliticoasă. Poate că are nevoie de ajutor sau sprijin.

7. Percepe supărarea ca pe un sentiment natural

Lucruri ofensatoare li se întâmplă tuturor. Și din moment ce nu poți sta izolat de lume, poate ar trebui să înveți să  percepi resentimentele ca pe o componentă neplăcută, dar naturală a comunicării umane. Nu mai reacționa deloc la observații ofensive. Percepe-le ca pe sunetul vântului, ca și cum ar lătra câinii în afara casei.

8. Privește-l pe cel ce te supără în ochi; cu calmitate

Uneori, o întrebare directă și liniștită asupra celui cu care ai o discuție aprinsă cu privire la motivele pentru un astfel de comportament ajută la stoparea conflictului. Este puțin probabil ca el să găsească ceva de spus și, cel mai probabil, se va retrage în mod rușinos.

9. Ia-o ca pe o glumă

Periodic, prietenii și cunoștințele, depășesc limita cu sfaturi neplăcute sau cu raționamente neadecvate despre aspectul și viața ta personală, sub forma unor intenții „bune”.

Dar remarcile dureroase și glumele „nevinovate” îți fac atât de mult rău cât le permiți să o facă. Nu isca un conflict cu cel care face remarca – ești de acord cu criticile sale, dar tradu totul într-o glumă. Un răspuns ingenios îl va dezarma, iar starea ta bună îi va strica planurile.

10. Dacă îți amintești mereu momentul nu vei trece peste

Dacă ești un masochist moral și îți place să fii chinuit, atunci fă-o în continuare. Însă cel mai sănătos este să dai totul uitării.

0 comentarii pe “10 metode prin care să înveți să nu te mai lași afectat de jigniri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.